В България няма гръцки банки. Има редица финансови институции с

...
В България няма гръцки банки. Има редица финансови институции с
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Няма да плащаме за спасяването на Гърция

В България няма гръцки банки. Има редица финансови институции с гръцки притежатели, само че те работят под регулацията на Българска народна банка. Става въпрос за български банки с гръцки притежатели. Пак ще кажа, че те не работят под юрисдикцията на Гърция. Въпросните банки не затвориха като в Гърция. Това разгласи във " Факторът Кошлуков " по Канал 3 финансовият министър Владислав Горанов. Той за следващ път увери, че банковата ни система е ликвидна и постоянна.

Финансовият министър не чака огромно завръщане на български служащи от Гърция. „ Информацията ми е, че българите работят в действителната стопанска система в Гърция. Ако рецесията се задълбочи и продължи дълго време, едвам тогава чакам, да има по-голям поток обратно”, сподели Горанов.

Той увери и повтори думите на премиера Бойко Борисов, че България няма да заплаща за спасяването на Гърция.

„ В момента обстановката е такава, че има предложение към страни отвън Еврозоната да подкрепят мостов заем към Гърция. Причината за такова искане е фактът, че има падежи на заплащания към МВФ и ЕЦБ. И казусът е с заплащането към ЕЦБ. Ако това не стане, се задейства уговорка за банкрут. За да се избегне това, се търси мостово решение. В тези диалози България поддържа същата позиция, като на Англия, че не желае да заплаща директни пари. Уверен съм, че страните в Еврозоната са подготвени да предложат законно решение. Каквото и да се случи аз съм сигурен, че то няма да им директен финансов резултат за България. В същото време ще потвърдя за следващ път позицията си, че е добре за България да влезе в Еврозоната, тъй като тогава ще паднат лихвите и валутните опасности ще намалеят. Банките ще могат да взимат на ниска цена финансиране от ЕЦБ. Като цяло такава стъпка има единствено преимущества и съвсем никакви дефекти ", сподели още Горанов./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР