В България няма единни правила за лечение и диагностика на

...
В България няма единни правила за лечение и диагностика на
Коментари Харесай

Защо няма единен алгоритъм за лечение на ковид у нас?

В България няма единни правила за лекуване и диагностика на коронавирус и неналичието им пролича тази седмица, откакто излязоха статистиките за смъртността в лечебните заведения.

Липсата на наложителни логаритми, които за подсигуряват най-адекватната реакция на системата и на лекарите по отношение на пациентите, стана мъчителна още предходната седмица, когато жена умря пред незабавното поделение във Враца.

Там говорихме за неналичието на триаж. Високата смъртност в лечебните заведения и голямата разлика сред тях също сложи въпроса за обединен протокол за лекуване. А то има написан подобен, голям труд на десетки лекари, само че е единствено целесъобразен. Ситуацията е парадоксална - всички споделят, че е доста значимо да се ползват единствено научно обосновани и потвърдени способи, изключително когато става дума за коронавирус, само че никой не припознава уговорките си да ги направи наложителни. А има най-малко три институции, които в тази ситуация могат да реагират.

" Това е историята на моята лична учителка от ученическите години която постъпи при нас. Сега, когато болната постъпи при нас, първото което се прави е да се покаже, че тя е с позитивен PCR тест. Не е единствено COVID-19, може да бъде прост грип, може да бъде бактериална зараза и по този начин нататък и в случай че нямаме доказан PCR тест, вкарването на подобен болен без потвърден COVID-19, ние дефакто можем да го заразим.
Сега това е фотография, която е правена амбулаторно, и в случай че може да видите на нея почнали са началните промени, тя не е доста качествена, само че са почнали първични промени в белия дроб и при постъпването тя беше с добра сатурация. Сега, само че оттук насетне какво се случва, в случай че работим по нашите логаритми. Първото, което е, тя е на възраст 60 плюс, второто нещо, което е, тя е с няколко съпътстващи болести. Т.е. това е човек, който е подобаващ вероятно по логаритмите, да бъде стартирано незабавно лекуване с моноклонални антитела ", споделя доктор Димитър Димитров, нач. поделение „ Хирургия “, МБАЛ Благоевград.

Д-р Димитров е хирург, само че от две години лекува в отделението си коронавирус заболели. Дългогодишната му работа в Израел го е научила да употребява единствено научно-доказани способи на лекуване и при всеки пациент следва одобрен от практиката логаритъм.

" Значи по директива за потребление за лекуване на моноклонални антитела, би трябвало пациентът да не е подвластен от О2 пациент, който е високо рисков, т.е. има риск в близко бъдеще да развие тежък коронавирус. Защо? Контраиндикация за него. Това е пациент, който е постъпил в болница и е към този момент на О2. Тогава той не работи. Сега особено при въпросната пациентка, защото тя е високо рискова, само че не беше подвластна от О2, ние започнахме регенерон ", изяснява доктор Димитър Димитров.

Д-р Димитров може дълго да изяснява методите и научната им аргументация. Впрочем той е един от създателите на Справочника за диагностика и лекуване на COVID-19, който стои на страницата на министерството на опазването на здравето и на Българския лекарски съюз. Това всъщност е логаритъм за лекуване, най-хубавото от методологиите на Америка, Израел, Англия и Германия – страните с най-ниска смъртност.

" Една от аргументите за тези неща. Те са три съществени аргументи за ниска смъртност - вярно взети ограничения, бърза имунизация, унифицирано лекуване. Когато видяхме, че едно от нещата - унифицираното лекуване в България го няма, беше абсурд, всяка болница работи със личен логаритъм, който в някои случаи включваше 15- 18, 20 медикаменти. Включително и сред отделенията на тази болница имаше разлики в лекуването на COVID-19. Седнахме, събрахме и го направихме ", споделя доктор Димитров.

" Ние нямахме безусловно никаква визия нито по какъв начин да го диагностицираме първоначално добре и сполучливо, още повече по какъв начин да го лекуваме. Тоест, освен ние - приказвам за света като цяло, стартира да лекува това заболяване на правилото проба-грешка. Тези страни, тези от тях, които започнаха да организират първоначално, приказваме за страни с висока заболеваемост, страни с огромни благоприятни условия в тази област, да организират клинични проучвания, клинични изследвания, започнаха да разгласяват в разнообразни журнали ", изяснява доктор Трифон Вълков от профилираната инфекциозна болница „ проф. Иван Вълков “.

" Западът бързо привикна и унифицира метода – кое работи и кое не работи. За жал в България не се унифицирахме до момента и към момента някои работят на техния опит – проба неточност. Като събереш трима лекари ги питаш по какъв начин се лекува ковид, допускам, че тримата ще ви дадат малко разнообразни отговори по какъв начин те подхождат към това заболяване ", добавя доктор Георги Димитров от " Онкологична генетика ", УМБАЛ „ Царица Йоанна “

Този протокол, или логаритмите за лекуване на коронавирус, са налични от лятото на предходната година, преди тях имаше други рекомендации. Но статистиката за смъртността в лечебните заведения ясно сподели големи разлики сред тях, респективно в методите им за лекуване на болните. 18 % гибел, приблизително, с огромни вариации в другите лечебни заведения – от 13 до 33 %.

" Ако се съблюдава един протокол и се работи по обединен признат подобен протокол, ние чакаме, че в множеството,разбира се, лечебни заведения или би трябвало във всички лечебни заведения, където се извършват този протокол, да има съизмерими индикатори. Не да работим на правилото - аз имам моите наблюдения, само че го имам аз, тъй като съм ги видял, тъй като аз съм го видял на 20, 30, 50 пациенти. Да де, обаче моите резултати не са оповестени на никое място, не са тествани от никой и не са утвърдени от никой. Докато има хора, които имат не 20 - 30 или 50, а имат няколко хиляди, т.е. опит върху лекуването на няколко хиляди пациенти. Този опит е събран, систематизиран, оповестен тестван ", добавя доктор Трифон Иванов.

Освен в другите индикатори в лечебните заведения, хаосът в методите и лекуването проличава най-много в аптеките. Фармацевтите могат да описват доста за лечения против коронавирус, от дълго време отречени от науката.

Българска национална телевизия: Изпълняват ли се предписания с ивермектин и хидроксихлорикин?

Николай Костов – магистър фармацевт: Да, изключително с ивермектин са повече, има десетки предписания имаме такива на месец.
Българска национална телевизия: Рецепти, т.е. предписани от лекари.
Николай Костов: Да.
Българска национална телевизия: За начално заболяване? Имате ли визия?
Николай Костов: Ами нормално се предлага първоначално и през цялото време се предписват …ивермектина по принцип е безценен като артикул, една опаковка е скъпа
Българска национална телевизия: А хидроксихлорикина?
Николай Костов: В по-малка степен се купува, макар, че беше по този начин потвърдено, че не работи.

" Един медикамент, който се използваше първоначално, за който се спрягаше, че има или се чака да има добър резултат. Това беше хидроксихлороквина, лекарство което стартира да се дава всеобщо в Италия, за което се разпореждаха огромни очаквания, че надали не имаме или разполагаме с медикамент, който може да пребори тази зараза. По-късно се оказа, освен че няма предстоящите резултати, които му се приписваха първоначално, ами даже за по-продължителен интервал от време в тези дози, в които се дава, може да бъде рисков.
Такъв беше резултатът и с ивермектин, другото лекарство, за което към момента даже има пациенти, които си го взимат под една или друга форма. Там също стана ясно, по сходство на хидроксихлорохин, че резултатът при него е на практика незабележим ", споделя доктор Трифон Вълков.

И защото не потвърди успеваемост против коронавирус, ивермектинът излиза от ветеринарната си приложимост само при един паразит, който не се среща в България. Така че всяка рецепта или наставление за хора, на процедура е отвън регулация. А статистиката демонстрира неговата несъразмерна приложимост с близо 7 милиона лв. от продажби, данни налични и за здравното министерство

Българска национална телевизия: Как седят нещата с антибиотиците?

Николай Костов: Ами не престават да се предписват антибиотици за коронавирус, даже от първия ден. Защото то проличава по предписанието. Има много разлики в предписанията, само че общо взето има мода в предписанията за коронавирус – да вземем за пример при втората вълна се появиха антикоагулантите по този начин по-масово, по-късно при идната се появиха кортикостероидите.
Българска национална телевизия: На мода ли са питателните добавки?
Николай Костов: Много на мода, да.

" Сарс cov 2, един от вирусите, който е най-добре излъчен в света, може би по изучен е вирусът на СПИН хив. Така че другите му етапи на развиване, патогенезата на заболяването COVID-19 е задоволително добре изучена, с цел да се знае на коя фаза, какво да се даде ", изяснява доктор Димитър Димитров.

" Не може в първия ден на болестта единствено с позитивен PSR тест да се стартират мощни антибиотици. За страдание съм се сблъсквал със случаи, в които се дават най-мощните антибиотици. Да се стартира по-рано с кортикостероид – ние потискаме имунната му система, тогава вместо имунната му система да се бори с вируса, вирусът стартира да се развъжда. Това е една от аргументите болните да постъпват в тежко положение ", разяснява доктор Димитров.

При този продължаващ безпорядък в лекуването на коронавирус, напълно състоятелен е въпросът – за какво направените с консенсус правила не са наложителни?

" За протокола коронавирус беше образувана - експертна група на 35 специалисти, с всички известни професорски имена, които са в България. Повечето от тези хора са ръководители на тези гилдии, плюс другите експертни мнения за съответните под специалности по отношение на лекуване и диагностика на коронавирус в избран коморбиден терен. Прие се от тях, това се разгласява освен благодарение на БЛС ", добавя доктор Георги Димитров.

Българска национална телевизия: И?
Д-р Георги Димитров: Ами това е.. целесъобразен темперамент.

" В България, в Закона за здравето е планувано, че здравната помощ се основава на одобрените от науката и практиката способи. Толкоз. В закона няма повече детайлности по отношение на това по какъв начин се утвърждават тези способи ", безапелационна е Мария Шаркова, юрист по здравно право.

Правилата или логаритмите за лекуване въпреки всичко се преглеждат като част от разпоредбите за добра здравна процедура конкретизирани в закона за съсловните организации.

" Преди две години беше призната смяна в този закон и трябваше Лекарския съюз да одобри правила за добра здравна процедура по обособени специалности, като във втората им част да се включат разнообразни логаритми и консенсусни правила за държание. Към този миг обаче, такива правила нямаме признати ", споделя Мария Шаркова.

Така че, с цел да може да се унифицира и това лекуване против коронавирус,Лекарският съюз до този миг трябваше да приготви правила за добра здравна процедура по инфекциозни заболявания. Утвърдени от здравното министерство, те би трябвало да препращат при положение на коронавирус към този логаритъм. Но и без направени правила, логаритъмът можеше да стане наложителен, като условие на клиничната коронавирус пътека на НЗОК.

" Биха могли да препращат към избрани логаритми и има такава процедура, в някои клинични пътеки да се препраща към избрани протоколи, признати да речем от някои научни сдружения по специалности ", добавя юрист Шаркова.

Но нищо от планувания легален ред не беше употребявано, с цел да се унифицира лекуването по научнодоказани правила. А с изключение на за пациентите, логаритмите са в голяма помощ и на лекарите, които изнемогват от работа. Още повече - коронавирус протоколът играе ролята и на триаж, пресмята с висока възможност риска, дава правилни инструкции къде е най-добре да се лекува болният - към интензивно или към домашно лекуване. Подобен протокол, с нормално кръвно проучване, можеше даже да планува и предотврати белодробната емболия на дамата от Враца, която умря пред незабавното поделение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР