В България няма да се изгарят пестициди, а само ще

...
В България няма да се изгарят пестициди, а само ще
Коментари Харесай

Екоминистърът: В България няма да се изгарят пестициди

В България няма да се изгарят пестициди, а единствено ще се събират, преопаковат и транспортират в чужбина. Това съобщи в ефира на министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

„ Търсим отговорност за складовете с пестициди, отиваме по гробищата и ги търсим. От 80-те години постройките са се срутили и всичко е отишло подземен. Може да замърси водите това и по тази причина бързаме да ги махнем. ВАП разпореди да се отстранен тези, които са най-голяма заплаха. Не можем 40 години насъбрани проблеми да решим едновременно. Знае се къде какво има и положителният вид е да се изнесат, а не да търсим кои са били кметовете едно време. В момента вършим лист на тези, които са най-опасни и най-належащи. Обърнахме се към инсенератори в Европа за неутрализиране на тези пестициди, само че единствено един се съгласи да обезвреди българските, а другите не пожелаха да се занимават с България. Те отварят склада и те изнасят всичко. В България няма да се изгаря, а единствено ще се събира, преопакова, складира и транспортира в чужбина “, уточни екоминистърът. 

По думите му, не са изчистени всичките проблематични места. „ За окръг Кюстендил да вземем за пример имаме проблеми с бент. „ Пчелина “, с едни замърсявания, с моста, с джипове на Рилските езера, С Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ и други Казусът с Рилските езера е доста забавен. Политическите сили се застъпват една друга и някак не виждат какво се случва. Дори да разрешат тази активност с джиповете, те отново няма да съблюдават закона. По всеки проблем работим по 6 месеца. Там малко отсъства страната. Не смятам, че Министерство на околната среда и водите би трябвало да ръководи цялата страна, ние имаме задоволително работа “, добави той. 

Вчера когато бяхме в Стара Загора, регионалният шеф сподели, че един склад, който е в някаква непосредственост, не е в заплаха, само че наоколо до водоизточник, в реда на нещата е да го махнем. Около 5 тона пестициди, ще би трябвало и тях. С което Старозагорска област ще би трябвало да бъде дефинитивно изчистена, само че ние не можем 40 години трупани проблеми, сподели Димитров.

„ Подсигурили сме средства от Европейски Съюз и работим по стратегии, само че не можем да построим водопроводи и пречиствателни станции на всички места “, сподели още министър Димитров.

„ В Перник е цялостен язовирът, само че внезапно всички фабрики се подредиха да желаят вода. Засега не им даваме. Радомир също се подреди да се закачи към язовира, в този момент и те се закачиха, чакам и Кюстендил да изиска. Сега през септември изтича разрешителното за водопровода от София, той е с краткотрайно позволение за 6 месеца. Ние им дадохме спешно доставяне, само че те отново не си заплащат сметките. В момента Перник имат към 1 млн. обвързване и това не е проблем на Министерство на околната среда и водите. Перник има два водопровода в този момент и след месец и двата ще са противозаконни. Този път няма Министерство на околната среда и водите да си затвори очите. Ако не си оправят казуса и с Топлоелектрическа централа „ Република “ и шламохранилищата, Министерство на околната среда и водите няма да разпише за противозаконни водопроводи и шламохранилища “, безапелационен беше екоминистъра. 

Той сподели още, че се е изненадал от оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. „ Не мисля, че ще я одобряват, тъй като нямаше претекст. Не мога да кажа, тъй като не съм политическо лице. Аз съм квота на Вътрешна македонска революционна организация. Аз съм синя каска. За мен никой няма да се застъпи и никой няма да плаче. За Дани Кирилов все някой ще се застъпи. Дани Кирилов е доста първокласен човек. Бил ми е ръководител на комисия и съм работил прелестно с него. Жал ми е по този начин да го наритваме обществено – да не му дават да се изкаже, а всички други да скачат по него “, уточни министърът. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР