В България носенето на маски през цялото време беше оспорвано

...
В България носенето на маски през цялото време беше оспорвано
Коментари Харесай

Аспарух Илиев: С отпадането на мерките от 1 април се създава усещане, че вече няма вирус, а това не е така

" В България носенето на маски от самото начало беше оспорвано от доста хора, в това число и от лица с експертни позиции. Това направи по този начин, че който желае да се защищити, ще продължи да носи маска, а другите - не. Всичко може да бъде целесъобразно, когато имаме висок % на имунизирани ".

Това сподели пред БНР доктор Аспарух Илиев, експерт по сигурност на имунизациите, началник на лаборатория в Берн.

Според него и Западна Европа, и България избързват с решението да отпаднат защитните мерки срещу Covid-19, защото вирусът не е липсващ. 

Той изрази терзание, че с отпадането на ограниченията от 1 април, се основава всеобщо чувство, че към този момент няма вирус и всичко е минало, а в случай че по-късно се наложи още веднъж да се наложат ограничавания, хората ще останат с усещането, че " още веднъж ги прецакват " и няма да имат разбирането, че има медицински аргументи за това.

" В България пропуснахме да обучим популацията да носи маски, когато е належащо, без да го натоварваме, а с рационални причини и с тъкмо пояснение, тъй че да го убедим, че това, което вършим, е вярно ", разяснява доктор Илиев.

Според него би било добре, в случай че Министерството на здравеопазването има по-добра връзка с жителите, като изясняват за какво се вършат избрани неща и какво може да стане, в случай че не се съблюдават.

Д-р Аспарух Илиев изрече мнение, че носенето на маски в градския превоз би трябвало да остане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР