„В България не трябва да има хора, които работят добросъвестно,

...
„В България не трябва да има хора, които работят добросъвестно,
Коментари Харесай

Зарков: Работниците да бъдат на първо място при удовлетворяване на вземанията

„ В България не би трябвало да има хора, които работят добросъвестно, а не получават заплатите си за това ", съобщи зам.-председателят на „ Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков от парламентарната естрада.

Той изясни, че от Българска социалистическа партия са поискали краткотрайната комисия за изследване на случаите на неизплатени заплати, с цел да се подчертава на този изострен проблем и да се намерят решения.

„ В работата си установихме, че има два съществени случая, в които не се изплащат заплати. В единия става дума за работодатели, на които бизнесът върви, само че не заплащат заплати по разнообразни аргументи - неточните работодатели. В другия случай - за работодатели, които срещат компликации в своя бизнес и не мога да изплащат заплатите. За тях е основан и специфичен фонд, има и специфична процедура ", сподели още националният представител.

По неговите думи в осемте групи проблеми, разпознати от комисията, се вижда, че по-голямата част от случаите на неизплатени заплати засягат точно втория вид.

„ Но въпросът с неточните работодатели, които не заплащат и издевателстват над трудовите хора, е този, които концентрира публичното мнение. На този проблем комисията даде начало на решение - усилваме пълномощията на Инспекцията по труда, даваме разнообразни гаранции, с които да се управляват тези неточни работодатели ", акцентира Зарков.

Той посочи, че дали тези законови промени ще проработят, зависи от волята на изпълнителната власт.

„ Това, което не успяхме да свършим, е да отворим пътя към специфичния ред, по който служащите, неполучили заплати, могат да бъдат обезщетени, отвън процедурата по неплатежоспособност. Именно за това има основан фонд, който работи добре ", сподели още Крум Зарков.

Според него във фонда има задоволително средства, с цел да се задоволят законните претенции на служащите.

„ В него се акумулират средства с вноски на правилните работодателите, само че те не са внасяли в последните години, тъй като той не се изразходва ", добави националният представител. Зарков изясни, че по закон този фонд е 250 млн. лева и на практика разполага с повече, само че единствено 2 млн. лева са изплатени на служащи през предходната година.

„ Това не е по виновност на фонда или служащите, а тъй като изискването за достъп до него е започването на процедура по неплатежоспособност. За страдание тя потегля мъчно ", изясни Зарков. Зам.-председателят на „ Българска социалистическа партия за България " акцентира, че едно от решенията, които комисията за жалост не е приела, е да се даде опция служащите, както други длъжници на предприятието, да изискат отваряне на процедура по неплатежоспособност пред способния съд.

„ Този фонд има смисъл, единствено в случай че стига до своята цел - да удовлетвори законни претенции на служащите, тъй като до тях в никакъв случай не се стига. Друго решение е да се слагат служащите преди всичко, измежду тези, чийто вземания би трябвало да бъдат задоволени ", сподели още той.

Зарков съобщи, че предложенията ще бъдат импортирани като ЗИД на комерсиалния закон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР