В България не се обръща много голямо внимение на женския

...
В България не се обръща много голямо внимение на женския
Коментари Харесай

Роксана Шахънска пред ТОПСПОРТ: Женският ни футбол се развива, дано ЦСКА покаже армейския си дух и стане шампион

В България не се обръща доста огромно внимение на женския футбол, което не е вярно. ТОПСПОРТ Ви среща с най-хубавата българска вратарка Роксана Шахънска . Доскоро тя беше част от тима на Пирин Лейдис, а в този момент направи поредна крачка напред в кариерата си. С нея приказваме по доста тематики, свързани с клубния женски футбол и с националния ни тим. Ето какво сподели Рокси:

Да стартираме с огромната вест при теб - сменила си тима. Със сигурност е крачка напред да отидеш в Локо (Стара Загора), който е преди всичко във краткотрайното класиране на шампионата.

- Да, по този начин е. Първо желая да благодаря на всички в Пирин Лейдис. Изкарах добър интервал в Благоевград, само че всеки желае да върви напред и да се развива още повече. Имайки поради годините ми и това, че имам огромен опит, може би този трансфер ще способства и за моята кариера, и за тима, в който ще играя. Очаквам хубави страсти и моменти, да вървим напред.
 Снимка 604751
Източник:

Новият ти тим наподобява няма да има проблем да вдигне купата.

- От две години Локо са първенци, само че преди този момент най-хубави бяха НСА, за които също играх. Аз мощно се надявам да има конкуренция в шампионата. Така ще се вдигне качеството на женския футбол в България. Когато няма конкуренция, когато тимовете са слаби, не излизат гении, не е добре за националния ни отбор. Ще съм играла за двата най-хубави тима у нас в последните години. Това ме радва. В НСА изкарах цели 17 години. Това е тимът, който ми даде началото във футбола. Не би трябвало да забравяме от кое място сме тръгнали. Винаги ще почитам тима най-много на НСА - управлението, треньорите... Те ми дадоха късмет за старт в спорта.
 Снимка 604748
Източник:

Какви са най-хубавите ти мемоари от дългия интервал там?

- Много са, страстите са доста. Аз отидох там доста дребна. Не бях пълнолетна. Те ме развиха. Бях ученичка там, след това студентка. Минаха стадии от моя живот. Наистина съм им признателна. Винаги им го споделям и го правя оценка. Спечелих трофеи и купи там. Хубави моменти, които се помнят.

Съжаляваш ли, че не си играла в тим от чужбина? Имаме български футболистки, които играят в Италия, Швейцария...

- Не скърбя. Имала съм оферти да отпътува. Но нещо постоянно ме караше да остана в България. Имаше аргументи да остана. Развивах се тук, въпреки и на не толкоз високо футболно равнище. В чужбина щях да бъда надалеч от фамилията си, тук имам и работа. В чужбина е добре, в случай че те изиска професионален тим. Аз не съм получавала такава оферта. Избрах да работя в България, да упражнявам тук и да се удовлетворявам с това, което е у нас.

Какви са задачите ти в Локомотив?

- Отборът да се развива и да върви напред. Затова съм там, с цел да им оказвам помощ. Най-важното за Локо е да бъде №1 в България и да играе в Шампионска лига. Нека единствено сме живи и здрави, да нямаме травми. Предстоят ми и мачове с националния тим.

Като отвори тематиката за националния тим, по какъв начин гледаш на резултатите през предходната година?

- Имайки поради, че седем години не ни бяха събирали, тимът стартира да се възражда по някакъв метод едвам преди две години. Основно с помощта на треньорите, на Силвия Радойска, на Велизар Христов, на Емил Варадинов, който е треньор на вратарите. Тези хора направиха доста за женския футбол в последните години, в действителност. След неприятни резултати против Франция, преди време закриха националния ни тим. Така не можахме да изживеем и изиграем едни от най-хубавите си години във футбола. Но тогава по този начин реши БФС - да приключи женския футбол у нас. Сега вървим във възходяща линия. Включват се доста положителни девойки. Има напълно друга методика на преподаване на футбол, пояснения, разбори, видеоанализи от страна на Велизар Христов. Това е доста значимо. Занапред ще даде резултат. Последният цикъл беше много сложен - Германия, Португалия, Израел, Сърбия, Турция... Тези тимове, за разлика от нас, не са прекъсвали седем години. Напротив - с всяка година надграждат. Имат и финансови благоприятни условия. Сега ни следва подготовка в Турция. Там ще изиграем контроли с Хонконг, Косово и Северна Македония. Вече на женския футбол в България се гледа по различен метод. Има хора, които ни обърнаха внимание. Дано това даде резултат и продължим да се развиваме.
 Снимка 604749
Източник:

Прави усещане, че в женския футбол няма изключително огромна конкуренция. Примерно, в Испания Барселона записва единствено победи, в Шампионски лига Лион е хегемон, в последните години и Барса... Защо по този начин?

- Има тимове в чужбина, които се развиват на напълно друго равнище. Има доста дивизии. Специално в Барселона, там организацията е невероятна. Но един тим от трета лига на Испания по нищо не отстъпва на един от първа лига в България. Там има доста повече благоприятни условия, гений и качество. Бази, терени, всичко. Защото се обръща съществено внимание на женския футбол. Отборите във Франция, Германия и Испания имат избор от толкоз доста състезателки. Тук не е по този начин. Наскоро имаше Ел Класико, което се игра на " Камп Ноу " и събра 96 000 души. Не знам скоро дали мъжете на двата тима са събирали толкоз. Дано за в бъдеще мъжките тимове у нас имат и женски и да ги развиват.

Кога стартира да се занимаваш с футбол и упражнявала ли си различен спорт преди този момент?

- Тренирам от 6-годишна. Живеех против стадиона в Ловеч. След това ме извикаха н НСА. Там започнах като трети вратар, а след половин година станах втори. За да стигна и до първо място под рамката. Хубави моменти.
 Снимка 604754
Източник:

Каква е посещаемостта на мачовете от женското ни футболно състезание?

- Не може изобщо да се съпоставяме с визитата на женски футбол в чужбина. Тук идват да ни гледат фамилията, родственици и другари. Дори мачовете на националния тим са посетени от към 200 индивида. Така беше, когато играхме в Пловдив на " Лаута ". Не е този интерес, който би трябвало да бъде. Но тук би трябвало да помогнете и вие, медиите. Апелирам да давате повече публичност на женския футбол, да пишете за него, да вършиме изявленията с нас. Смятам, че го заслужаваме и ще помогне на мачовете да идват повече хора. Прави се доста малко за женския футбол от медиите. Ако не може да извършите всичките ни стремежи, най-малко в уеб страниците да се написа за женски футбол. Наистина публиката ни липсва.

Кои съгласно теб са най-хубавите български футболистки сега?

- В анкетите би трябвало да се гласоподава по заслуги, не по благосклонности. Не са идна или две футболистките, които мога да назова като положителни. Ще видите, че съм права, когато гледате идващите мачове на националния ни тим. Това, че някой играе в чужбина не значи, че е най-хубав. В НСА и Локо има положителни състезателки, в Пирин също. Има хора, водачи... Това, че сме в България, не ни прави по-нисши от тези, които са в чужбина. Журналистите пишат или гласоподават за дадена футболистка просто, тъй като играе в чужбина. Понякога се дават награди, тъй като просто виждате нещо в интернет. Трябва да се обръща повече внимание на футбола, да стартират да се излъчват мачовете от шампионата. Тогава ще видите, че футболистките на България не са две-три имена, които попадат в тази анкета. Впрочем, даже и за съм попадала в нея. Но като вратар е доста мъчно да станеш Футболистка на годината. Хубаво е да има и награди по постове - най-хубава вратарка, защитничка и по този начин нататък, както е в мъжкия футбол. Не е толкоз мъчно да се направи. Просто би трябвало предпочитание.
 Снимка 604753
Източник:

Правил съм много изявленията с български вратари, мъже. Всички споделят, че би трябвало да си малко вманиачен, с цел да играеш на този пост. Това важи ли и за дамите?

- (Смее се) При мен важи с цялостна мощ. Не го мисля единствено аз, и други хора ми го споделят. Това в кръга на шегата. Не всеки може да бъде вратар. Този пост е доста сложен. Вратарките в България не са доста. Нали знаете какво споделят - положителният вратар е половин тим. 16 години съм във футбола и дръзвам да настоявам, че съм добър вратар.

Кои вратари са ти били за образец?

- От женско естество, вратарката на Съединени американски щати. Много е добра. Иначе, Буфон ми беше огромен любим. Сега Донарума и Тер Щеген. Много са класни. Но най-много одобрявам италианските вратари. Сега, от българите, от младите, споделят положителни неща за Светльо Вуцов.
 Снимка 604750
Източник:

Кой мъжки български тим подкрепяш?

- Единствено и единствено ЦСКА! Клуб с такава огромна история и обичаи. Пътувала съм с тях на мачовете им в Европа и съм ги подкрепяла. Повечето почитатели на ЦСКА са същински и хора, които обичат мощно. Духът на армията се усеща в ЦСКА и се надявам от ден на ден аудитория да поддържа тима. Дано алените сърца видят по какъв начин купата се завръща на " Армията " още този сезон. Да, ясно е, че заради една или друга причина хегемон се води Лудогорец. Но ЦСКА се развива и прави опити да се върне там, където му е мястото. Постига и триумфи в Европа. Дано този " армейски " дух се вижда във всеки мач напролет и ЦСКА да стане първенец.

Накрая - какво си пожелаваш във футболно отношение за 2023 година?

- Надявам се да съм здрава, да извърша задачите си. Да съм сполучлива, най-много в националния тим. Да играя за него и да давам най-хубавото от себе си. Да приключим годината с триумфи и да си спомняме с положително 2023 година. Още повече, че съм родена на 23-то число.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР