В България не е идвал досега инвеститор, който да е

...
В България не е идвал досега инвеститор, който да е
Коментари Харесай

Руски връзки и никакви отговори. Какво знаем за инвестицията за около 1 млрд. долара

В България не е идвал до момента вложител, който да е подготвен да вложи 1 милиарда $. Затова тази история заслужава интерес. Засега обаче не знаем нито какво, нито по какъв начин ще се прави. Знаем единствено кой желае да го прави. И тъкмо там стартират проблемите.

Българското държавно управление подписа с Gemcorp Capital и IP3 Corporation меморандум за вложения "на стойност към 1 милиарда $ ". Намерение за такива големи вложения не може да остане неусетно в България, тъй като всички директни задгранични вложения за 2021 година са напълно малко повече.

Засега знаем единствено сферата на бъдещите вложения - енергетиката. Всички въпроси за повече конкретика не получават отговори нито от страната, нито от двете компании. За сметка на това обаче информацията за предишното на едната компания не е нищожна. Gemcorp и нейният представител Атанас Бостанджиев имат в близкото минало връзки с съветски капитали и олигарси.

Компанията и Бостанджиев отхвърлиха да имат през днешния ден връзки с Русия, само че доста въпроси към момента нямат отговори. Какво тъкмо ще вършат Gemcorp в България? С кого ще го вършат? Откъде ще дойдат парите?

Вицепремиерът Асен Василев отбрани реномето на английската компания Gemcorp с обяснението, че тя е "дошла с сътрудници от американското посолство ". Тук историята стана още по-объркана, тъй като посолството на Съединени американски щати отговори на запитване на Свободна Европа и в прав текст отхвърли това да е истина.

Случаят влезе и в Народното събрание, където опозиционната ГЕРБ-СДС изиска анкетна комисия по въпроса, само че беше подкрепена единствено от Движение за права и свободи и такава комисия не беше основана.
Какво тъкмо е подписано
Меморандумът, който Gemcorp подписа с държавното управление, е за вложения на стойност "около 1 милиарда $ ". Въпреки, че става въпрос за проекти за огромна инвестиция, за подписването на документа се разбра чак след събитието от на пресцентъра на Министерството на енергетиката. Текстът на самия меморандум не беше оповестен. В известието обаче е обрисувана необятна обща рамка, която обгръща целия бранш енергетика.

Меморандумът регламентира съдействието сред страните по отношение на „ планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила , различни и стратегически доставки на газ , сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика “, написа в известието.

В подписания меморандум са маркирани и изследвания „ за създаване на хибриден промишлен комплекс на територията на „ Марица Изток “ [край Стара Загора], както и развиването на устойчиви проекти за потребление и ръководство на нуклеарното гориво “.

Част от сферите, записани в меморандума сред Gemcorp и държавното управление, участват и в Плана за възобновяване и резистентност, по който България чака финансиране от Европейския съюз на стойност съвсем 13 милиарда лв.. От компанията обаче отхвърлиха с прессъобщение, че ще вземат участие в планове по Плана за възобновяване.

В изявление за Атанас Бостанджиев внесе малко повече конкретика и сподели, че компанията има желание да внася в България полутечен газ от Съединени американски щати.

Свободна Европа изпрати питане за желанията на посочените контакти в уеб страницата на компанията, само че отговор не беше получен.
Какво знаем за компанията
Фондът Gemcorp Capital е капиталов фонд, фокусиран върху разрастващите се пазари и е основан в Лондон. Компанията има в историята си покупко-продажби с съветски държавни компании. В бизнес историята ѝ попада и несполучлив опит за ходатайство при продажбата на съветската ваксина против COVID-19 Sputnik V на африканската страна Гана, написа в публикация на
Първоначалният капитал на Gemcorp e възложен от съветския милионер Алберт Авдолян.
Gemcorp Capital е учреден през 2014 година от няколко души, измежду които и българинът Атанас Бостанджиев, за който ще напомним малко по-късно. Според Файненшъл таймс първичният капитал на Gemcorp e възложен от съветския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен обществено. Именно „ това илюстрира комплицираните и заплетени ползи на съветски предприемачи, които влагат активите си в лондонското сити “, написа изданието.

Gemcorp Capital стартира работа с 250 млн. $, обезпечени от компания, следена по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес сътрудник Сергей Адониев .

Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, благосъстоятелност на Авдолян и Адониев и обвързвана с "Ростех " . "Ростех " пък е съветски държавен боен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се употребяват и през днешния ден против Украйна.

Сергей на т.нар "златни паспорти " в България. Той получи български паспорт през 2008 година, макар че още тогава не е отговарял на изискванията за него. Причината е, че има присъда в Съединени американски щати за пране на пари десетилетие по-рано. По-късно паспортът му беше лишен.

Документално присъединяване на Авдолян в Gemcorp завършва през 2020 година, а той продължава да влага в планове, свързани с естествени запаси в Русия дружно с "Ростех ".
Руските връзки
Веднага след известието за подписването на меморандума, уеб сайтът разгласява информация, че фондът е обвързван с съветски предприемач, доближен до глобения от Запада шеф на съветския държавен боен конгломерат “Ростех ” Сергей Чемезов .

Файненшъл таймс също удостоверява тази информация и напомня, че Чемезов е непосредствен другар на съветския президент Владимир Путин , с който са делили един апартамент, до момента в който са служили в руските секрети служби Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия.

Пред английското издание Авдолян споделя, че като вложител в Gemcorp не е имал надзор или въздействие върху бизнеса и решенията на фонда.

„ Познавам Сергей Чемезов не като политик, а като човек. Оценявам и почитам човешките му качества и богатия му житейски опит ”, споделя Авдолян. „ Той [Чемезов] е роден в Иркутска област, където живеехме дълго време с родителите ми. Нашите фамилии се познават ". Така Авдолян изяснява познанството си със Сергей Чемезов.

От своя страна Сергей Адониев споделя, че в никакъв случай не е имал тесни бизнес връзки с Чемезов и дефинира връзката си с „ Ростех “ като „ къса и незначителна “. Пред Файненшъл таймс Адониев удостоверява, че притежаваната от него и Авдолян компания е имала "сделки " с Чемезов и „ Ростех “.

„ Бяхме подложени на мощен напън от конкурентни съветски бизнес магнати, доста по-мощни и авторитетни от нас. Обърнахме се към Чемезов, тъй като смятахме, че включването на "Ростех " ще ни помогне да се оправим с този напън “, споделя Адониев.

От Gemcorp настояват, че Авдолян и Адониев в никакъв случай не са имали въздействие върху активността на фонда.
"Нямаме съветски вложители "
Адониев е прекратил присъединяване си в Gemcorp през 2015 година, а Авдолян през 2020 година, написа Файненшъл таймс.

Шест дни преди подписването на меморандума с българското държавно управление, Gemcorp разгласява, че няма съветски връзки и че работи с клиенти от разрастващите се пазари по целия свят. Компанията жигосва съветската експанзия в Украйна, само че не излиза наяве какъв е съответният мотив за тази позиция.

„ Русия беше основен снабдител на зърно за някои от тези клиенти, само че доставката на съветско зърно беше относително дребна част от цялостния ни бизнес в интернационален проект “, написа в известието. В него се изяснява, че фондът се е занимавал с изкупуване на зърно в Русия през 2019 и 2020 година, само че този бизнес е бил затворен през първата половина на 2021 година

„ Сега нямаме съветски вложители или клиенти. Първоначалният вложител във фонд Gemcorp Capital беше юридическо лице, подкрепяно от две съветски лица, които в никакъв случай не са били обект на наказания “, споделят от фонда.

От там прецизират, че неговият дял е бил изкупен през 2020 година и компанията не е имала други съветски вложители.
Атанас Бостанджиев и съветските връзки
В уеб страницата на Gemcorp Атанас Бостанджиев е показан като и ръководител на фонда, който дава отговор за цялостното ръководство на компанията. В неговата професионална биография също има съветски следи.

Той е бил шеф на лондонския клон на капиталовото сдружение VTB Capital , дъщерно на глобената съветска банка „ Внешторгбанк “ (ВТБ). В интервала, в който Бостанджиев работи във VTB Capital (2011-2014), сдружението е акционер във банкрутиралата българска банка КТБ . През есента на 2011 година VTB Capital купува и 80 на 100 от „ Булгартабак холдинг “ , които по-късно продава на компания, записана в Лихтенщайн. Редица изявления настояват, че зад тази компания по това време е депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Бостанджиев се познава и е работил няколко години в Лондон и с някогашния финансов министър (2001-2005) Милен Велчев. Към момента Велчев е шеф на VTB Capital в България.

Файненшъл таймс напомня и още един любопитен подробност от биографията на Бостанджиев. Като шеф на Gemcorp той приказва на първата капиталова среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 година Бостанджиев е бил измежду малцината представители на западния бизнес с тирада на конференцията, на която изказване прави и съветският президент Владимир Путин.

На форума в Сочи, подкрепяният от страната съветски експортен център афишира, че ще започва план за 5 милиарда $, ориентиран към Африка, който ще се ръководи от Gemcorp и подкрепяните от страната банки VEB и Sberbank. Към днешна дата от Gemcorp споделят, че този план не е стартирал.

Друг план, привързан с Русия, е опитът на Бостанджиев да продава съветски ваксини. Според Файненшъл таймс през 2021 година Бостанджиев е изпратил писмо до министъра на опазването на здравето на Гана, с което е предложил да достави в африканската страна съветската ваксина Sputnik V против COVID-19.

Файненшъл таймс напомня, че това e интервалът, в който Кремъл се пробва да разпространява съветската ваксина като опция на западните. От Gemcorp споделят, че тази договорка по този начин и не е била осъществена.
Как Gemcorp идва в България
До този миг Gemcorp няма вложения в България, а информацията за съветски връзки предизвика въпроса по какъв начин по този начин фондът внезапно се появява в София.

Пред Нова телевизия вицепремиерът Асен Василев отговори на въпроса дали е направена инспекция на компанията за връзки с Русия.

"Gemcorp пристигнаха при нас с сътрудници от американското посолство от Департамента на Съединени американски щати ", сподели Василев.

Gemcorp са английска компания и от изявлението на Василев не излиза наяве, каква е връзката със Съединени американски щати. "Мисля, че министър [Александър] Николов като министър на енергетиката си е приключил домашното и нямам доверие да има такива зависимости ", сподели Василев. Малко по-късно той добави, че от компанията са пристигнали "с представители на американското и на британското посолство ".

Свободна Европа попита посолството на Съединени американски щати и получи еднопосочен отговор, че "търговският аташе не е участвал на подписването на въпросния меморандум ".

"Нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското държавно управление. Считаме, че изказванията за противоположното са вследствие на неразбирателство ", споделиха за Свободна Европа от посолството на Съединени американски щати в България.
 Информация за срещата на Радев с Хюит има на уеб страницата на президентството. Хюит е показан като
Атанас Бостанджиев споделя в изявление пред Капитал, че контактът му с българското държавно управление минава през самодейността "Три морета ", коята се организира в София в края на предходната година под патронажа на президента Румен Радев.

"През ноември предходната година обаче бяхме в София с някогашния дипломат на Съединени американски щати в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3. Имахме срещи с президента (Румен Радев), на които представяме нашия интерес за вложения в енергийни планове за зеления преход, както и дребни модулни нуклеарни реактори ", споделя Бостанджиев.

Тази среща е документирана на на президента Румен Радев. Срещата се е провела на 24 ноември 2021 година, а Майкъл Хюит е показан като "съосновател на енергийна компания, която има интерес да влага в България ".

След тези диалози е била направена и среща с представители на служебното държавно управление, изяснява Бостанджиев. Днешните министър председател и вицепремиер, Кирил Петков и Асен Василев, по това време към този момент не са част от служебното държавно управление, а са водачи на партия, която одеве е спечелила парламентарните избори на 14 ноември 2021 година

Попитахме Министерството на енергетиката за детайлности за меморандума и за съответните капиталови планове. В отговора се споделя, че нямат какво повече да прибавят към думите на вицепремиера Асен Василев. Така информацията за бъдещите вложения за "около 1 милиарда $ " свършва дотук.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР