В България най-феминизраната власт е съдебната, а страната ни е

...
В България най-феминизраната власт е съдебната, а страната ни е
Коментари Харесай

Жените в европейската власт: Далече от равноправието

В България най-феминизраната власт е правосъдната, а страната ни е първа в Европа по дял на дамите съдии - съвсем 80%

© Анелия Николова Още по тематиката
Мнения Daily - България има потребност от дузина млади министри

И още: Радев гради политически Ноев ковчег; В първата си тирада Тръмп звучи като Мусолини
25 яну 2017
Ефектът на Кристалина

Доскорошният български представител в Европейската комисия си потегля от Брюксел като един от най-разпознаваемите и ефикасни комисари от последните години
6 яну 2017
Българските новаторски водачи на 2016 година

Четирима представители на страната са измежду финалистите в самодейността New Europe 100
16 ное 2016 Европейските страни към момента се борят с изменчив да реализират баланс сред половете в обществения бранш и властта, сочи общият извод от нов отчет на Съвета на Европа, отдаден на тематиката. Той изследва напредъкът на 46 европейски страни през 2016 година по отношение на поставената през 2003 година от Комитета на министрите на Съвета на Европа цел - най-малко 40% дами да вземат участие в другите аспекти на властта, политическия и обществения живот.

Изводът, който може да се направи от данните за България, е, че по множеството индикатори тя е под 40-процентната цел, само че пък към средноевропейските стойности. Откроява се правосъдната система, където се следи феминизация.

Общите заключения от отчета

Само 2 от 46 страни - Финландия и Швеция, са постигнали 40-процентният най-малко за присъединяване на дами в на парламентите си (или в долната камара на Народното събрание за страните, в които има двустепенна система) при приблизително за Европа е 25.6%.
Никоя от страните не е постигнала задачата от най-малко 40% дами в горната камара на Народното събрание (за страните които имат второ равнище в законодателния орган);
Само 17% от ръководещите (президент, министър председател и министри), както и от ръководителите на локалната власт са дами.
Една трета от съдиите във висшите съдилища са дами, в Конституционните съдилища те са 26%, а във управителните органи на правосъдната власт - 28%
Най-малко са дамите посланици - едвам 13% от всички през 2016 година

Жените в обществената власт в България

Само 12% от държавните управления в Европа се оглавяват от дами, а делът на дамите министри и заместник-министри е приблизително 22%. България не е подала данни за този индикатор, а първенци в катеторията са Швеция (59%), следвана от Франция (49%) и Словения (43%).
През 2008 година делът на дамите в българския парламент е малко над една пета - към приблизително за Европа. Но до момента в който този дял приблизително за Европа пораства до 25%, в България спада до 18.8% през 2016 година По-добре са показани дамите в ръководстствата на парламентарните комисии.
Много невисок е делът на дамите кметове, въпреки че наклонността е за нарастване - 6.9% през 2008 година против 12.8% през 2016 година при приблизително за Европа 13%. Наличните данни за пола на общинските съветници са само за 2008 година и сочат, че 26.2% от тях са били дами, колкото е и междинното за Европа.

Бълария е в групата на страните (общо 11), в които няма законова или непринудено избрана квота и предписание за паритет на двата пола в политическите партии. В тази група са още Андора, Азербайджан, Финландия, Унгария, Латвия, Малта, Монако, Холандия, Русия и Словакия.

Съвсем друга е обстановката във висшите съдилища, където 76.9% от съдиите са дами през 2016 година при 33% приблизително за Европа. България е една от 4-те страни, при които се следи забележителна феминизация в тази специалност, като другите три страни с над 60% дами във висшите си съдилища са Латвия, Люксембург и Черна гора. Утроило се е женското наличие в Конституциония съд на страната ни - от 16.7% през 2008 година до 41.7% през 2016 година (при приблизително 26% за Европа). През 2016 година страната регистрира и че 50% от членовете на Висшия правосъден съвет са дами, при приблизително 28% в Европа.

Както и в цяла Европа, най-лошо е разпределението на половете при посланиците. Едва 6.5% от тях са били дами през 2008 година, а през 2016 година делът им е нараснал до 17.3%, което е над междинното за Европа, само че надалеч от 40-процентната цел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР