В България на този етап все още няма регистраран случай

...
В България на този етап все още няма регистраран случай
Коментари Харесай

Проф. Христова: Категорично е, че Омикрон е много по-заразен от Делта

В България на този стадий към момента няма регистраран случай на Омикрон варианта на ковид. Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) работи интензивно в посока изследване. Това съобщи пред NOVA директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

" Този развой изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме едно огромно секвениране, чиито резултати се чакат до седмица ", добави Христова и уточни, че според напътствията на Европейския център за надзор на заболяванията, 5-10% от позитивните проби би трябвало да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%.

" Това са няколкостотин проби на седмица. Ще го хванем, в случай че се появи. Освен това въведохме теста, който открива измененията в S-гена. Така че вършим и един прелиминарен скрининг ", посочи проф. Христова.

Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя съобщи, че в границите на месец новият вид може да се трансформира в преобладаващ в България.

Проф. Христова уточни с решителност, че Омикрон е доста по-заразен. " Ако Алфа разновидността беше 60% по-заразен от изходния ухански вид и Делта, по отношение на Алфа беше още 60%, в тази ситуация имаме 200-300% нагоре от Делта разновидността ", посочи тя.

За Омикрон се знае, че има един огромен букет разновидности. Голяма част от тях са нови за ковид, само че са общи с вируси, които предизвикват остри респираторни болести. Данните все още са, че протича по-леко, добави шефът на НЦЗПБ.

По думите ѝ, ако се допусне разпространяването на Омикрон в България, страната ни ще влезе в идната вълна точно когато излиза от миналата. " Възможно е тя да обхване доста по-голям брой хора ", предизвести шефът на НЦЗПБ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР