В България може да се ограничи производството на електроенергия, най-вече

...
В България може да се ограничи производството на електроенергия, най-вече
Коментари Харесай

Има вероятност за ограничаване производството на ток от ВЕИ у нас?

В България може да се ограничи производството на електрическа енергия, най-много от възобновими енергийни източници (ВЕИ), т.е. най-вече посредством слънчеви панели и вятърни турбини. Това би могло да се случи главно заради неналичието на маневрени мощности в електроенергийната системата, които да дадат опция тази сила да се запази или да бъде обезщетено нейното произвеждане.

Това сподели изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на " кръгла маса " на тематика " Електроенергийни мрежи и мрежови услуги - провокации пред енергийния преход и пазарната либерализация ", проведена от Института за енергиен мениджмънт.

Цачев даде за образец, че през април " товарът " в електроенергийната система е почти към 3500 мегавата. Той напомни, че по време на Великденските празници има един работещ блок в АЕЦ " Козлодуй ", който е 1000 мегавата. Има 300-350 мегавата работещи фабричен топлофикационни централи. Освен това, има най-малко 4 блока в системата от топлоелектрически централи, които създават към 500 мегавата сила. Конвенционалните мощности също работят. Отделно има 3000 мегавата произвеждане от ВЕИ мощности (основно от слънче и вятър).

Това значи 5800-6000 мегавата произвеждане на електрическа енергия, при 3500 мегавата товар. Затова шефът на ЕСО предложи да се търси бързо опция за развиване на планове за предпазване на електрическа енергия, както и за развиване на енергийни " коридори " , с цел да може непотребната електрическа енергия да бъде изнесена от страната.

Цачев уточни, че над 1700-1800 мегавата в този момент са настоящите ВЕИ централи, които са присъединени към електрическата разпределителна и преносна мрежа единствено за последната година и половина. В момента в страната работещите съоръжения, произвеждащи слънчева сила, са над 3000 мегавата. Затова въпросът е по какъв начин тези мощности ще се ръководят.

В тази връзка Цачев смята, че с изключение на да се мисли за присъединението и построяването на електрическите мрежи, би трябвало да се намерения и за паралелния развой по създаване на така наречен маневрени мощности . " Такъв растеж на ангажиране от страна на оператори на възобновими енергийни източници има в доста малко страни в Европейския съюз, разяснява изпълнителният шеф на ЕСО ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Ако стоим и чакаме, загубите за нас ще бъдат големи ", посочи той. Затова незабавно би трябвало да се развият планове за предпазване на електрическа енергия, само че тези планове не би трябвало да са единствено за акумулатори. Цачев предложи да се развият системи за предпазване на сила от индустриално значение, като да вземем за пример помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ). При това би трябвало да бъдат построени и енергийни коридори, с цел да може електрическата енергия да бъде търгувана в чужбина.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР