„В България мерките вече не работят. Хората не видяха никакъв

...
„В България мерките вече не работят. Хората не видяха никакъв
Коментари Харесай

Експерти: Фокусът на системата трябва да е върху болниците

„ В България ограниченията към този момент не работят. Хората не видяха никакъв смисъл от дейностите, каквито и да са те, и в множеството случаи закъснели. Когато ограниченията не работят и ги налагаш, всички ще се сплотяват в протестен аспект. “ Това сподели пред Нова телевизия здравният икономист Аркади Шарков във връзка Коронавирус ограниченията, които следва да бъдат въведени в София.

По думите му фокусът на щаба в този момент би трябвало да е върху лечебните заведения. „ Бюджетът най-вероятно ще го чакаме май месец. Но в тази му част би трябвало да се приготви както по повод обезпечаването на лекуването от Коронавирус, по този начин и във връзка с лекуването поради забавено лекуване, в резултат на Коронавирус “, добави той.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София доктор Георги Миндов от своя страна съобщи, че ограниченията би трябвало да са вързани с болничната помощ. „ Може всички да сме заболели, имунизирани, неимунизирани, леко протичащи и това да не основава проблем. Проблемът идва обаче, когато се препълнят лечебните заведения и това към този момент се е случвало няколко пъти. Не би трябвало да позволяваме още веднъж да няма места в лечебните заведения за пациенти “, сподели той.

Д-р Миндов напомни, че от през днешния ден се подвига броят на леглата в София с 20%, като те стават 2300, а реанимационните – 350. „ Това приказва, че към този момент вървим към 80%. Реанимационните кревати за децата също се усилват. Имам непрекъснат поток от пациенти с COVID-19, измежду които и доста деца. Лошата вест е, че едвам 28% от педагогическия личен състав на София са имунизирани. За съпоставяне, имунизираните медици са над 60% “, сподели той.

„ Определено време беше да се вкара онлайн обучението”, уточни и Мая Зафирова, шеф на 140 СУ „ Иван Богоров “ в София, във връзка проектите на здравните управляващи за ротационно присъствено образование на децата в учебно заведение, защото от 700 деца в образователното заведение към 600 са на учебно заведение, само че отсъства огромна част от педагогическия личен състав.

„ Има бизнес, който е безкористен, съблюдава ограниченията, ревизира личния състав, и подобен, който не ги съблюдава и страдат всички от това. Естествено, ще продължи напрежението да се усилва. На всичкото от горната страна се чака с новия бюджет да се вдигнат осигуровките и налозите им и държавното управление ще би трябвало да избере дали да подвига налозите или да постанова ограничавания “, сподели Аркади Шарков за резултата от стягането на ограниченията за бизнеса.

Д-р Миндов разяснява, че огромната тежест пада върху извънболничната помощ, само че напредването на електронизацията доста е облекчило работата на общопрактикуващите лекари. „ Надявам се тази година да я приключим и да няма нито един лист хартия в нашите кабинети “, сподели той.

В отговор на въпрос по отношение на изявлението на доцент Атанас Мангъров за смъртни случаи след имунизация, ръководителят на Националната пациентска организация доктор Станимир Хасърджиев съобщи, че е допустимо думите му да са просто лапсус. „ Това той би трябвало да го изясни пред съда. Трябва обаче да има отговорност за длъжностните лица, изключително лекарите, в случай че се популяризира погрешна информация. Няма неприятно да има различни позиции, само че когато те се изричат от хора с лекарска специалност, би трябвало да бъдат съобразени с науката “, сподели той.

Д-р Миндов обаче беше безапелационен, че експанзията против медиците от последните дни е резултат от говоренето на медици като доцент Мангъров. „ Неговото държание ескалира в експанзията “, сподели ръководителят на Сдружението на столичните лекари.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР