В България Келнер държи Теленор, а скоро и bTV ©

...
В България Келнер държи Теленор, а скоро и bTV ©
Коментари Харесай

Петр Келнер продава 25% от Telenor Унгария на местния държавен тв оператор

В България Келнер държи " Теленор ", а скоро и bTV

© Капитал PPF Group на най-богатия чех Петр Келнер разгласи, че продава дял от 25% в унгарските си компании под шапката Telenor (Telenor Hungary и Telenor Real Estate) на локалния държавен ефирен и телекомуникационен оператор Antenna Hungaria. Цената на договорката не е оповестена. Келнер купи през предходната година активите на норвежката Telenor в Унгария, Сърбия и Черна гора, и България за общо 2.8 милиарда евро.

Нова компания

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За задачата ще бъде основана нова холдингова компания, в която PPF Group ще държи 75%, а Antenna Hungaria останалите 25%, и ще получи място в управителния и надзорния съвет на основаното сдружение.

" Транзакцията ще укрепи позициите ни на този конкурентен и развъртян телекомуникационен пазар, и в това време удостоверява уговорката ни като дълготраен, средноголям притежател в Централна и Източна Европа ", разгласи в публично изказване Ладислав Бартоничек, който отговоря за телекомуникационния бизнес на PPF.

Изпълнителният шеф на Antenna Hungaria Золт Сареч пък съобщи, че партньорството с Telenor ще им даде опция да дават по-добри услуги на крайните и бизнес клиентите си.

Под контрола над страната

Antenna Hungaria е правоприемник на държавната радио- и телевизионна компания, а сега главната й активност е телевизионно и сателитно лъчение и дистрибуция. Компанията беше приватизирана при започване на XXI в., като беше купена първо от Swisscom, а след това от френската TDF, преди унгарското държавно управление на Виктор Орбан дефинитивно да я ренационализира преди пет години.

Унгарските медии намекнаха още през лятото, че едно от условията на премиера Виктор Орбан е било страната да влезе и в Telenor, откакто компанията беше купена от PPF. Не е изключен разновидността и за цялостна продажба от Келнер на локалния телеком. Приходите на унгарския Telenor за предходната година доближиха 170 милиарда форинта (520 млн. евро). А съгласно обява в унгарското издание S&P Global цената на пакета от 25% е до 300 млн. евро.

Партньори и още нещо

Telenor е единствено един от новите активи на Келнер в Югоизточна Европа - преди по-малко от седмица PPF разгласи, че купува за 2.1 милиарда $ Central European Media Enterprises (CME), която държи малките екрани в България, Румъния, Чехия, Словакия и Словения, измежду които e bTV. И към тази договорка има значително клюки, като един от тях е, че PPF ще търси сътрудници за някои от активите - да вземем за пример с панбалканския оператор United Group за българската телевизия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР