В България институциите не са подготвени да се справят с

...
В България институциите не са подготвени да се справят с
Коментари Харесай

Вицепремиерът Пеканов: Големият проблем е, че в България никой не вярва на никого


" В България институциите не са готови да се оправят с проблемите на 21 век ", споделя пред Дъждовни води вицепремиерът Атанас Пеканов. Той приказва и за Плана за възобновяване, Ковид рецесията и някогашните си сътрудници Петков и Василев.

Атанас Пеканов

Министър Пеканов, в средата на месец октомври България изпрати Плана за възобновяване и резистентност в Брюксел. Кога очаквате той да бъде дефинитивно признат?

Атанас Пеканов: В момента получаваме противоположна връзка от Европейската комисия. Доста от съставените елементи към този момент са затворени. Остава изчистването на някои механически въпроси. По огромните тематики обаче продължаваме да водим диалози - енергетика и господство на закона. Приближаваме се към консенсус с Европейска комисия.

Смятам, че по отношение на енергетиката би трябвало да споделяме целите на Зеления преход. През последните години там не сме правили съвсем нищо, би трябвало да се ангажираме доста повече. От друга страна, не би трябвало да обещаваме нещо, което след пет години може да ни сложи в неприятна обстановка - да вземем за пример да нямаме нужната енергийна непоклатимост, в случай че прибързаме със стъпките. Водят се договаряния, тъй че да можем да осъществим колкото се може повече от упованията на Европейска комисия, само че и да бъде реалистично и свястно за българската стопанска система. Липсваше дълготрайна тактика по какъв начин да се случва това, Министерство на енергетиката я създава, само че тя мъчно може да бъде приключена за няколко седмици.

Темата за върховенството на закона е по-трудна, защото Европейската комисия не желае ясно да ни уточни по какъв начин можем да разгадаем казуса с отчетността на основния прокурор, тъй като това е народен прерогатив. Смятам обаче, че и те не знаят по какъв начин да се адресира този проблем, защото сходна фигура на процедура няма в Европа и надлежно не е ясно по какъв начин да се вкара система на Checks and Balances ( " надзор и баланс " – б.р.). Видяхме по какъв начин опитът на предходните ръководещи катастрофира в Конституционния съд, по тази причина се опитваме да заложим нещо, което няма да изисква конституционни промени.
Редакцията предлага
Темата за върховенството на закона е част от европейските отчети за България от години. Ефективна правосъдна промяна по този начин и не бе извършена, макар всичките обещания. Пред какви опасности е изправена страната, в случай че не се реализира консенсус по тематиката сред политическите сили, изключително поради наклонността върховенството на правото да бъде все по-тясно обвързвано с отпущането на европейски средства?

Атанас Пеканов: Моята вяра е, че уговорките, които сме заложили в Плана за възобновяване и резистентност, ще бъдат признати и изпълнени от предстоящ парламент. Няколко са главните точки. Първата е усилването на отчетността на основния прокурор посредством назначението на магистрат, който да може да проверява основния прокурор. На второ място - адресиране на казуса с публичните поръчки. България досега е първа в Европейския съюз по възлагане на поръчки без конкурс - така наречен " ин хаус " поръчки. Те съставляват 29% от всички публични поръчки. Комисията ни споделя, че би трябвало да понижим този % най-малко до средноевропейското равнище. Тези стъпки са заложени в Плана и считам, че не е толкоз неприятно да бъдат обвързани парите с тези промени, тъй като виждаме, че просто с рекомендации и отчети не вършим работата със скоростта, която се чака от нас.

Какъв е хоризонтът на уговорките, които поемаме в този момент?

Атанас Пеканов: По отношение на Плана нещата би трябвало да се случат доникъде на 2026 година. Междувременно по всяка промяна и всеки план би трябвало да се вършат и междинни стъпки. Това е и тематиката на техническите полемики, които се водят в този момент - кое може да се осъществя до 2023-а, кое до 2024-а, кое чак на края на интервала.

Шест месеца към този момент заемате поста на вицепремиер. Очаквате ли скоро да предадете поста на Ваш правоприемник и по какъв начин Ви наподобява политическата конюнктура в страната?

Атанас Пеканов: И през лятото го споделих - уповавам се да има устойчиво ръководство, тъй като страната има потребност от него. Въпреки това виждам, че се задава още един фрагментиран парламент с доста партии, отправящи разнопосочни послания, които не показват необикновен консенсус по политики. А те за мен са най-важни - обществена политика, ниски приходи, районни неравенства, Зелената договорка, с цел да не неглижираме тази тематика още веднъж и да ни удари след години. Имахме упования да се сформира държавно управление през лятото, това обаче не се случи.

Възможно ли е да продължите да бъдете министър и в постоянно държавно управление?

Атанас Пеканов: Зависи от това какви цели би следвало едно бъдещо държавно управление. За мен е значимо да знам какво ще вършим и чак тогава мога да кажа. Ще се опитам по някакъв метод да продължа да бъда деен в процесите в България, тъй като считам, че би трябвало да сме по-амбициозни и да натискаме за смяна.

С други думи: Отворен сте към диалог за присъединяване в изпълнителната власт?

Атанас Пеканов: Отворен съм да чуя оферти какво ще бъде заложено като цели.

Няма по какъв начин да не поговорим и за. Настояща здравна рецесия, в която прозира дългогодишна рецесия на доверието, даже на солидарността. Как може да се промени това?

Атанас Пеканов: Трябва да признаем, че във връзка с Ковид се сблъскваме с огромния проблем, че в България никой не има вяра на никого. Тази година беше извънредно политически несигурна и конфликтна, само че това съмнение в институции произтича и от дълготрайни трендове. Те се базират на това, че хората са били лъгани и по други тематики и в този момент не имат вяра на нито един престиж. Виждаме, че науката е задала решения. Едно от тях е зеленият документ. Това беше единствената опция за поощряване на имунизацията и тестванията и в това време ефикасен метод да не затворим цялата стопанска система. Дали не трябваше да имаме по-добра осведомителна акция? Може би трябваше.

- основаха своя партия, която по всичко проличава, че ще играе основна роля в идващия парламент. Къде се припокривате и къде се разминавате с тях?

Атанас Пеканов: Те показаха своя стратегия, само че очаквам в елементи да видя какви цели биха заложили за евентуално ръководство. Разбира се, че битката против корупцията и кражбите е доста значима, споделям го изцяло. Но аз считам, че е нужна доста по-активна роля на страната - да контролира процесите в обществото, да оказва обществена поддръжка на най-уязвимите, да подсигурява най-базовите обществени услуги в изоставащите региони. От години приказвам по тези тематики. По някои от тях имаме припокриване, по други - не. Те идват от среда, която е бизнес насочена, аз пристигам от по-академична среда.

Дълги години сте работили в чужбина. Какво най-вече Ви изненада в България - позитивно и негативно?

Атанас Пеканов: Най-много ме изненада слабостта на институциите. Те не са готови - както експертно, по този начин и от позиция на доверие от страна на жителите - да се оправят с проблемите на 21 век. Трябва да увеличим потенциала им, да бъдат осведомени с проблемите на 21 век и да ги адресират - климатични промени, замърсяване на околната среда, неравенствата, демографската рецесия.

Изненада ме прелестно, че въпреки всичко има млади и амбициозни хора, които желаят да трансформират това. Те ми дават вяра.

Оставате ли в България?

Атанас Пеканов: Предстои да забележим. Тръгнал съм по пътя на академичната кариера, а науката в 21 век е много световна. Не желая в тази ранна възраст да оставя това встрани, желая да го продължа, а дали ще е в България или другаде - следва да забележим.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР