В България имаме най-много прокурори на глава от населението в

...
В България имаме най-много прокурори на глава от населението в
Коментари Харесай

Атанас Славов: България има най-много прокурори на глава от населението в ЕС, но липсва ефективност

В България имаме най-вече прокурори на глава от популацията в Европейския съюз, само че за какво няма успеваемост?

Защо всички европейски институции насочат рецензии към страната? Общото усещане е, че България получава поддръжка във връзка с декларираните новаторски старания на държавното управление в частта на правосъдната промяна, промяна на прокуратурата. Това съобщи националният представител от Демократична България Атанас Славов в ефира на “Въпросите ”. 

По тематиката за правосъдна промяна той акцентира, че материята е комплицирана и нещата би трябвало да се случват по институционален и парламентарен ред. Славов добави още, че с възобновено доверие ръководещите ще могат да започват дълго отлаганата правосъдна промяна.

“Каква ще е ориста на господин Гешев зависи от българските институции, от Висш съдебен съвет и от това каква работа ще свършим в границите на България, на нашите институции. Сигналите, които получаваме са в избрана посока, само че ние като общество и като институции би трябвало да свършим нашата част от работата, с цел да има промяна в прокуратурата ”, сподели още Славов като добави, че е значимо болшинството, което сега ръководи да реализира резултати в границите на 2022-ра година.

По отношение на оставката на Сотир Цацаров Славов подсети за свадите, които са били останали без дефинитивно решение, когато Цацаров е бил основен прокурор. Според депутатът от “Демократична България ” правосъдната власт има потребност от възобновяване на доверието.

“Едно е ясно: нито един от огромните кавги по времето на Цацаров – Цумгейт, изтеклите записи, КТБ, търговия на въздействие, интервенция в независимостта на правосъдната власт не получи своето дефинитивно решение като се изключи това, че госпожа Янева въпреки всичко беше наказана. Няма по какъв начин да възстановим доверието в правосъдната система, когато на основни позиции са хора от калибъра на господин Гешев и господин Цацаров ”, съобщи Славов.

“Няма присъди и следствия за корупцията по високите етажи на властта. Прокуратурата и КПКОНПИ не могат да се оправят, нямат воля, нямат професионална експертиза евентуално, с цел да стигнат до дъното на корупционните зависимости. Така че антикорупционната комисия би трябвало да бъде преструктурирана, да бъдат засилени нейните пълномощия и това предвжда законопроектът, който ще бъде импортиран ”, добави той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР