В България има около 3300 аптеки, от които 200 са

...
В България има около 3300 аптеки, от които 200 са
Коментари Харесай

Шефката на фармацевтите: Аптеките у нас са неравномерно разпределени

В България има към 3300 аптеки, от които 200 са болнични. Като цяло броят им е задоволителен, само че са разпределени неравномерно, като има цели общини без аптеки. Това сподели магистър-фармацевт Велина Григорова - ръководител на Българския фармацевтичен съюз (БФС) на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция във връзка Световния ден на фармацевта.

По думите на Григорова има общини, в които аптеките не извършват целия набор от функционалности – или не работят със здравната каса, или с наркотични субстанции, което е усложнение на достъпа до медикаменти и слага пациентите в неравностойно състояние едни по отношение на други.

“През последните две изключително тежки години, всички видяхме че фармацевтите и аптеките бяха тези, които не затворихa, макар компликациите ”, сподели още Григорова. Според нея това е повишило доверието на пациентите в тях. Григорова уточни, че в някои страни са били дадени спомагателни пълномощия на фармацевтите, с цел да се облекчи системата. „ В нас има капацитет, който би могъл да бъде употребен, стига страната и обществото да имат предпочитание за това “, добави тя, оповестява Българска телеграфна агенция.

Григорова добави, че по последни проучвания в България има много висока антибиотична устойчивост.

Във връзка с цените на медикаментите ръководителят на БФС сподели, че се следи покачване, само че не са правени калкулации какво е то. Григорова означи и за наклонност за дерегистриране на медикаменти с по-ниски цени, които по-късно се записват на по-високи. „ Един от инструментите против по-високите цени е прогенеричната подмяна “, добави тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР