В България има много добри актьори и световни режисьори имат

...
В България има много добри актьори и световни режисьори имат
Коментари Харесай

Джон Малкович: В България има много талантливи актьори

В България има доста положителни артисти и международни режисьори имат избор сред огромни гении в кастингите за пиеси на интернационално равнище. Това съобщи артистът и режисьор Джон Малкович в свое изявление по отношение на идния си ангажимент като гостуващ режисьор в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Премиерата на антивоенната пиеса „ Оръжията и индивидът “ на Бърнард Шоу, която Малкович слага на най-голямата ни сцена, е през ноември. Идният месец режисьорът стартира дейна работа с определените артисти. 

Това е второто му посещение в Народния спектакъл след триумфа на „ В самотата на памуковите полета “ през 2023 година Ето какво споделя Малкович за сегашната си работа с българския екип в изявление за bTV: 

„ В Народния спектакъл „ Иван Вазов “ имах опцията да предпочитам сред най-малко четирима подобаващи артисти за всяка една роля. Бях квалифициран, че ще срещна толкоз високо равнище заради персоналния ми опит с българите в живота ми до момента. Направих две прослушвания на всички мъже артисти и на всички дами актриси в театъра. Когато споделяме, че България е дребна страна – не знам, има прекалено много положителни артисти за дребна страна “, показва Малкович. 

„ Народният спектакъл „ Иван Вазов “ притегля доста гении освен от България – светът желае да работи с вас и това е с помощта на дарбата ви “, не спести похвалите си и към театъра огромният артист.

За да работи по пиесата в България Малкович е отказал редица оферти за филми и сериали, тъй като театралният ангажимент тук изисква цялото му внимание и централизация. 



„ Оръжията и индивидът “ е пиеса в три дейности от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, сложена за първи път през 1894 година в спектакъл „ Авеню “ в Лондон. Чрез езика на комедията текстът споделя за публичните настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и непотребна романтизация. 

Джон Малкович насочва и ясно обръщение към българската аудитория по отношение на опита за основаване на настроения против постановката, която съгласно спекулациите се подигравала с българските герои.

„ Разбрах, че тук има информация, че пиесата се подиграва на българите и че се подиграва на Сръбско-българската война – нито едно от двете не е правилно. В „ Оръжията и индивидът “ става дума за претенциите, за неверния идеализъм и в действителност тя е една антивоенна пиеса,

по принцип Джордж Бърнард Шоу е писал доста пиеси, с цел да съобщи позицията си против войната. Малко съм обезпокоен, че хората си мислят, че бих пристигнал в България, с цел да се майтапя на българите. Просто до момента не съм поставял пиеса при вас. Тази в действителност е сатирична, занимателна и в последна сметка – много сантиментална “, съобщи още Малкович.

Той слага известната пиеса на Шоу за повторно в кариерата си – първият е през 1985 година, когато я режисира в спектакъл „ Circle in the Square “ в Ню Йорк. В постановката вземат участие актьорите Кевин Клайн, който по-късно е сменен от самия Малкович, Глен Хедли и Раул Хулия. В Ню Йорк представлението се радва на огромен зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР