В България има медицински екипи, които могат да започнат белодробни

...
В България има медицински екипи, които могат да започнат белодробни
Коментари Харесай

Д-р Ненков: Донори няма, защото липсва доверие в лекарите

В България има медицински екипи, които могат да стартират белодробни трансплантации. Те обаче не могат да вършат постоянно тези интервенции, с цел да натрупат опит, тъй като донорите не доближават. Това съобщи пред Българска национална телевизия доктор Мирослав Ненков - анестезиолог във ВМА и досегашен координатор по донорство.

Д-р Ненков е на мнение, че трансплантациите на бял дроб могат да се поемат от повече от един център. Когато Министерство на здравеопазването избере съответните здравни заведения, това ще бъде тактика за идващите 15 години, съобщи той.

През идващите 3-4 години може да проработи разбъркан екип от лечебните заведения ВМА и " Света Екатерина " , само че това няма по какъв начин да стане незабавно, посочи доктор Ненков.

Според него има съществени проблеми с координаторите по донорство.

 Донорите понижават, чакащите трансплантация пораства, призна Ананиев
Донорите понижават, чакащите трансплантация пораства, призна Ананиев

Министърът увери, че се поддържа контакт с най-хубавите европейски центрове по трансплантология

В развитите страни в Западна Европа има цялостен екип, който работи по донорските обстановки - здравна сестра координира работата сред екипите, анестезиолог поема донора, а фамилният доктор и психологът приказват с околните. В България всичко това се прави от един човек , който е след нощна промяна или преди дневна, тъй като не се знае по кое време ще има донорска обстановка, изясни доктор Ненков.

Относно консултантите по донорство от страни отвън Европейския съюз той акцентира, че в България за лекари отвън Европейския съюз би трябвало да има категорично позволение от здравните управляващи. Решението с кого ще сътрудничи страната зависи от политическото управление на Министерство на здравеопазването, което явно желае да промени нещо, добави Ненков.

Смяната на управителни фрагменти е унищожителна в системата, само че дефицитът на донори не се дължи на новия шеф на Агенцията по трансплантациите, безапелационен е той. Донори няма, тъй като техните близки нямат задоволително доверие на лекарите , заключи доктор Ненков.

 Правят указател на чакащите трансплантация
Правят указател на чакащите трансплантация

Министерство на здравеопазването стартира осведомителна акция и приготвя законодателна смяна за развиване на донорството в България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР