В България има достатъчно пшеница за осигуряване на нуждите на

...
В България има достатъчно пшеница за осигуряване на нуждите на
Коментари Харесай

В България има зърно за 2 години, заявиха от браншовата организация

В България има задоволително пшеница за обезпечаване на потребностите на страната за две години напред. Това обявиха за Българска национална телевизия от Националната асоциация на зърнопроизводителите. От браншовата организация показаха единодушие за подсигуряване на продоволствената сигурност на страната, само че при съществуване на ясно написани правила от държавното управление, които досега липсват. От Асоциацията показаха терзание и поради усложнения експорт на зърно от страната ни през последните дни.

След започването на войната в Украйна, цената на пшеницата на международните тържища се е покачила неведнъж, изяснява ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Увеличение има и у нас.

В България нещата стоят някъде към 100- 120 лева физическия пазар под борсите- да вземем за пример във Франция. Това значи към 620- 630 лева цена за пшеница, сподели Костадинов.

Затова производителите упорстват страната да изкупи пшеницата на пазарен принцип.

Нека да бъде направен подобен пазарен механизъм, който страната да не загуби, а тя няма да загуби, тъй като закупува едно количество зърно което в следствие ще може да подмени, съобщи, раздаде. както тя си реши, дано да не изгубят и тези които го създават, добавя Костадинов.

При определяното на пазарната цена, би трябвало да се има поради и нарасналите цени на препаратите за растителна отбрана и горивата, които ще окажат въздействие и на новата годишна продукция тази година.

Ние сега не бихме имали загуби на производството, което е от предходната година, само че ние не знаем каква цена ще е нужна да подсигурим новото произвеждане, което сега вършим, тъй като с тези средства ние би трябвало да закупим суровините, споделя Ангел Вукадинов, зърнопроизводител.

От Асоциацията са отправили питане до държавното управление поради усложнения експорт на зърно. Днес поради засилени инспекции на Агенция " Митници ", Национална агенция за приходите и " Автомобилна администрация " на граничен пункт " Кулата " се образува километрична опашка от тежкотоварни камиони.

България обичайно изнася за страни от Европейския съюз, Китай и Тайван. Но експортът за други страни не може да докара до дефицит на пшеница у нас, безапелационни са от Асоциацията на зърнопроизводителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР