В България има 2000 парамедици, които работят всичко друго в

...
В България има 2000 парамедици, които работят всичко друго в
Коментари Харесай

Доктор смая Виктор Николаев

В България има 2000 парамедици, които работят всичко друго в опазването на здравето, само че не и в Спешната помощ, за която са подготвени. На този декор в незабавните центрове у нас трайно липсват 500 лекари и 50 % от местата стоят незаети. Причината парамедиците да не стартират работа и да компенсират неналичието е, че за тях не се афишират работни позиции, това изясни по Нова телевизия доктор Тодор Цанков от Съюза на парамедиците.

Той изясни, че организацията непрекъснато изпраща писма на отрасловите министри, само че промяна, която да даде им даде право на реализация по специалността им няма. Началниците на незабавните центрове по области са тези, които могат да разгласят свободни работни места, само че те не го вършат.

Водещият Виктор Николаев разяснява, че схваща за какво центровете не употребяват парамедиците, с цел да облекчат работата си, още повече, че един доктор в кола за спешна помощ взема по 4000 лв. заплата, а парамедик - 1500-2000 лв..

„ Не можем да разберем за какво няма промяна, която да регламентира работата ни и дали тя се бави съзнателно или нихилистично ”, разяснява доктор Цанков. В тази обстановка мнозина отпътуват за чужбина, където могат да си намерят работа.

Той акцентира, че парамедикът може да работи единствено под надзора на доктор, само че актуалните технологии могат да облекчат доста този развой. По негови думи, в цяла Европа се назначават парамедици в незабавните центрове, първо тъй като това е доста по-евтино, а на второ място тъй като подкотовката им не лишава толкоз време, колкото на лекарите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР