В България хората са с най-високо усещане корупция сред страните

...
В България хората са с най-високо усещане корупция сред страните
Коментари Харесай

Българите с най-високо усещане за корупция в ЕС


В България хората са с най-високо чувство корупция измежду страните в Европейски Съюз. Това демонстрира проучване на организацията " Трансперънси интернешънъл ". Документът ще бъде показан през днешния ден в Брюксел. Най-ниско чувство за корупция имат живеещите в Дания.

От общо 180 страни по света, обхванати в изследването, нашата страна заема 77-о място с резултат от 42 точки. Дания, която има най-хубави индикатори в Европейски Съюз и в света, получава 88 точки, а Сомалия е в дъното на класацията с 10 точки и заема 180-о място. Средният резултат за Европейски Съюз е 66 точки.

За България в документа се регистрира, че за последната година е отстъпила с една позиция, а с непосредствен резултат са Гърция с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голямото оттегляне в последните години, се добавя в отчета, представен от Българска телеграфна агенция.

България и Румъния (61-о място и 47 точки) регистрират прочут прогрес в последните години, написа в документа, само че се отбелязва, че в нашата страна предходната година е имало " сериозен корупционен скандал ". Допълва се, че макар наблюдението на Европейска комисия по механизма за съдействие и инспекция България и Румъния демонстрират " дребен прогрес " в промяната на правосъдната система и битката с корупцията.

В България доста жители нямат доверие на политическите институции и не се усещат добре показани. Надзорът над финансирането на партиите е стеснен и в страната липсват самостоятелни и транспарантни медии, се добавя в текста. Често остава неразбираемо кой има дадена медия, доста медии са финансово подвластни от държавна реклама, а това може да повлияе на работата им и да се отрази на рецензията, която другояче биха приложили към държавните управляващи, се показва в разбора.

Повечето страни по света не съумяват да се преборят с корупцията и това способства за рецесията на демокрацията. Над 2/3 от страните тази година демонстрират резултат под 50 точки, а междинният резултат е 43 точки. За последните пет години единствено 20 страни са подобрили сензитивно индикаторите си, в това число Аржентина и Кот д`Ивоар, до момента в който при 16 се следи доста оттегляне, в това число Австралия, Чили и Малта.

Отчита се връзка сред корупцията и положението на демокрацията. Истинските демокрации имат приблизително по към 75 точки; несъвършените демокрации имат приблизително по 49 точки; смесените режими с автократичен уклон - 35; властническите режими - 30 точки, съгласно приложения индикатор, обобщава организацията. Пояснява се, че " чувството за корупция " се мери от 1995 година и прави оценка работата на служителите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР