В “България, Европа и светът на фокус на Радио Фокус

...
В “България, Европа и светът на фокус на Радио Фокус
Коментари Харесай

Дудо Пепо, чиито родители са варненци: Работя си в моята аптека, чуя ли сирени тичам, но никога няма да напусна Тел Авив

В “България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " се пренасяме в Южен Тел Авив, на директната ни телефонна линия е господин Дудо Пепо, който е фармацевт, има лична аптека там. Здравейте, господин Пепо.

Добър ден.

Каква е обстановката сега в Тел Авив, какво виждате вие, какви терзания изпитвате, разкажете ни вашата история?

Не е приятна. Знаете, на всеки 2-3 часа има сирени, ракети, не е приятна. Но ние познаваме тази обстановка, не е нова за нас. Цялата обстановка през тази седмица е огромна покруса. Тук в Тел Авив ние знаем какво значи, знаем го.

Може би вътрешната обстановка в Израел през последните месеци - имаше огромни митинги във връзка със правосъдната промяна. Смятате ли, че това всичко може да е предизвикало “Хамас " към дейности. Дали тези вътрешни несъгласия са ги подтикнали?

Да, те мислят че ние сме слаби, тъй като имаше митинги, само че не схващат, че Израел е народна власт. И митингите и всички тези работи са законни. Те мислеха, че сме слаби. Тази година беше по-проблематична.

Г-н Пепо, знаем, че тук-там няма електричество. Каква е обстановката при вас, споделих, че вие имате и личен бизнес, какво се случва с вашия бизнес?

Не, не, при нас всичко е обикновено, има ток, има всичко, няма места без ток, има всички лекарства. При нас всичко е обикновено.

Вашата аптека работи ли сега?

Да, да, аз приказвам от аптеката. Когато има сирени, тичаме и се връщаме. Но работя всеки ден от 8 до 20 ч., и всичко е обикновено в Тел Авив.

Когато идват при вас клиенти, в този момент запасяват ли се с повече лекарства, като пазарят от аптеката, какво най-често търсят?

Да, хората желаят лекарства не за 1 месец, а за 2-3 месеца, Знаеш по какъв начин е малко нервност, само че имаме лекарства, в случай че хората желаят им даваме. Нямаме проблем с лекарства и такива работи. Има всичко. Ние тук в Тел Авив в Централен Израел единствено сирените се включват на 2-3 часа, само че няма какво да се прави. Вкъщи са моите внучки. С тези сирени ние я знаем тази обстановка, не е от през днешния ден, не е от година, тя е към този момент 80 години по този начин и ще бъде още 80.

Иран заплаши през днешния ден Израел с отваряне на нови фронтове, при положение на сухопътна интервенция в линията Газа, какви са новините, които доминират по вашата телевизия? Какво четете най-често вие, в този момент тези дни?

Виждаме всички бомбардировки в Газа, не е прелестно да се гледа това, те са хора, само че какво да вършим? Само си намерения, че в България за една година са изстреляни към 5-6 хиляди ракети, това не е обикновено, не може да се живее по този начин.

Така е, вие сте поживял, казахте, че от много време виждате обстановката такава. Разкажете ни в резюме вашата история, от кое място вие знаете български език и ние ви разбираме сега? Разкажете ни в резюме по какъв начин попаднахте в Тел Авив?

Моят български е малко строшен. Баща ми споделя, че аз приказвам арменски български. Моите родители са родени във Варна и са от Варна, и когато пристигнаха тук, аз съм роден в Израел, само че у дома всички говореха български, с цел да го науча. Моята аптека е към този момент от 40 години, имам три деца, девет внуци.

Голямо семейство.

Голямо семейство, да. Бях в България два пъти, когато беше комунистическия режим и след това. Много-много я обичам.

Защо избрахте да останете в Тел Авив?

Това е у дома, не можеш да напуснеш къщата си. Къде ще вървим? Това е.

Вашият дом и сърце е в Тел Авив и не бихте напуснал това място, тъй като го чувствате най-близо до сърцето си.

Хората не напущат къщата си, не може. В нашата история няколко пъти трябваше да напуснем. Няма да напуснем, ние сме тук, каквото и да става, ние сме тук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР