В България е пълно с невероятни архитектурни бижута, строени в

...
В България е пълно с невероятни архитектурни бижута, строени в
Коментари Харесай

Най-призрачното място в Русе било някога богаташко имение

В България е цялостно с невероятни архитектурни бижута, строени в края на XIX в. и началото на XX в., само че някои от тях през днешния ден са изоставени на произвола.

Такава е къщата на един от най-богатите българи Стефан Симеонов, чиято брачна половинка била братовчедка на Алеко Константинов.

Имението се намира в красивия град Русе, издигнато е през 1892 година по план на австрийския проектант Лудвиг Мейер, споделя Darik News.



За Симеонов е известно, че е бил изтъкнат индустриалец, търговец, банкер и държавник. Бил е в близки връзки още от ученическите си години със Стефан Стамболов.

Когато същият е министър-председател, стартира деен градеж на железопътни линии в страната, а Стефан Сименонов и брат му Иван финансират държавното начинание със средства от своята частна банка, която по-късно банкрутирала, защото идващото държавно управление отхвърля да върне заема за построената от тях линия Горна Оряховица – Велико Търново - Пловдив.



Интересна детайлност е, че братя Симеонови подаряват 50 000 златни лв. за изграждане на "Статуята на Свободата " в Русе, по план на италианския ваятел Арнолдо Цоки. Красивата лятна вила е била място, на което са се вдигали обилни тържества, на които са участвали едни от най-изтъкнатите банкери, актьори и локални предприемачи.

След 1944 година постройката известно време е употребена от Министерство на вътрешните работи, по-късно като детски санаториум, преди да бъде превърната в детска градина за деца с умствени проблеми. В наши дни постройката е изоставена и е място, на което се събират наркомани и алкохолици.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР