В България е пълно с невероятни архитектурни бижута, строени в

...
В България е пълно с невероятни архитектурни бижута, строени в
Коментари Харесай

Най-призрачното място в Русе, което някога е било богаташко имение

В България е цялостно с невероятни архитектурни бижута, строени в края на XIX в., и началото на XX в., само че някои от тях през днешния ден са изоставени а произвола. Такава е къщата на един от най-богатите българи Стефан Симеонов , чиято брачна половинка била братовчедка на Алеко Константинов , написа каналът на във vbox7.

Имението се намира в красивия град Русе , издигнато е през 1892 г.  по план на австрийския проектант Лудвиг Мейер .

За Симеонов е известно, че е  бил изтъкнат индустриалец, търговец, банкер и държавник. Бил е в близки връзки още от ученическите си години със Стефан Стамболов. Когато същият е министър-председател, стартира деен градеж на железопътни линии в страната, а Стефан Сименонов и брат му Иван финансират  държавното начинание със средства от своята частна банка, която по-късно е банкрутирала, защото идващото държавно управление отхвърля да върне заема за построената от тях линия Горна Оряховица – Велико Търново Пловдив.

Интересна детайлност е, че  Братя Симеонови подаряват 50 000 златни лв. за изграждане на " Статуята на Свободата " в Русе, по план на италианския ваятел Арнолдо Цоки. Красивата лятна вила е била място, на което са се вдигали обилни тържества, на които са участвали едни от най-изтъкнатите банкери,  актьори и локални предприемачи.

След 1944 година постройката известно време е употребена от Министерство на вътрешните работи, по-късно като детски санаториум, преди да бъде трансфорат в детска градина за деца с умствени проблеми. В наши дни постройката е изоставена и е място, където се събират наркомани и алкохолици. Много русенци назовават къщата призрачна и супер злокобна. За жал думите им са истина, в случай че съдим от фотосите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР