В България 65.1 на сто от починалите хора на възраст

...
В България 65.1 на сто от починалите хора на възраст
Коментари Харесай

Две трети от починалите под 75 години в България е можело да бъдат спасени

В България 65.1 на 100 от умрелите хора на възраст под 75 години е можело да бъдат избавени. Това демонстрират данни, показани през днешния ден от Европейската комисия.

В това отношение България има един от най-хубавите индикатори в Европейски Съюз – по-нисък % предотвратими смъртни случаи има единствено в Полша, Холандия и Франция. Най-лоши са индикаторите за Румъния, където 80 на 100 от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени. Следват я Литва, Унгария и Латвия.

Изследването на " Евростат " изчисля два типа аргументи за гибелта – предотвратими и лечими. При първата група съдбовният край би могъл да бъде избегнат при добре работеща система на опазване на здравето и посредством взимане на превантивни ограничения. Във втората навременната грижа би могла да предотврати гибелта.

Предотвратимата гибел

Превенцията би могла да избави 35.4% от умрелите хора в България през 2016 година, като в това отношение страната има едни от най-ниските резултати в Европейски Съюз, следвана единствено от Кипър, Малта, Италия и Полша. Антирекордьори са Словения (53.5%) и Унгария (51.7%).

Рак на белите дробове, исхемична болест на сърцето и свързани с алкохол болести са умъртвили най-вече хора в тази група.

Лечимите заболявания

Далеч по-зле се оправя България във връзка с лечимите заболявания - тук страната е измежду страните с най-голям % смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати – 29.7%, като преди нея са Румъния, Словакия, Литва и Малта. Основните заболявания в тази група са исхемичната болест на сърцето, ракът на дебелото черво, ракът на гърдата (само измежду жените) и мозъчно-съдовите болести.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР