В България 4% от фермите стопанисват 80% от земеделските земи.

...
В България 4% от фермите стопанисват 80% от земеделските земи.
Коментари Харесай

Разкриха олигопол над нивите в България

В България 4% от фермите стопанисват 80% от земеделските земи. Този извод направи доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания (ИИИ) към Българска академия на науките пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му 22 стопанства управляват 60% от нивите. Доц. Боюклиев разяснява, че най-големият аграрен притежател, който управлява над 1 млн. дка, е българин и казусът е уникален в Европа. В същото време най-дребните ферми у нас обезпечават половината от заетостта в земеделието.

Според доцент Огнян Боюклиев 94% от стопанствата в страната създават продукция главно за персонално ползване, а останалите 6 на 100 - за пазара.

Само в България и Чехия до неотдавна нямаше таван за дотациите за фермерите, разяснява доцентът съществуващата централизация в използването на земите. По думите му ограничаването у нас е въведено по този начин, че по-миналата стопанска година са били наранени единствено седем юридически лица, а предходната – нито едно. А в другите страни от Европейски Съюз има действителен таван на дотациите, а парите над този таван се разпределят, тъй че отиват при най-малките фермери. А при нас най-трудно вървят плановете на дребните фермери, сподели доцент Огнян Боюклиев.

Изследователят предложи да се работи върху добавената стойност и да се фокусираме върху доставките на качествена прясна храна, пристигнала от ферми, отдалечени най-вече на 30–40 км от потребителя. 80% от зеленчуците в комерсиалната мрежа са вносни, съобщи доцент Огнян Боюклиев. България е огромен вносител на сурогати, от които се вършат млечни и месни артикули, добави икономистът от Българска академия на науките.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР