В Балабановата къща днес се провежда среща-дискусия на тема Една

...
В Балабановата къща днес се провежда среща-дискусия на тема Една
Коментари Харесай

Френски лектори и български архитекти участват в среща-разговор за опазването на архитектурното наследство в Пловдив

В Балабановата къща през днешния ден се организира среща-дискусия на тематика " Една постройка, няколко живота: архитектура, завещание и културен урбанизъм “. Организатори са Френският институт в България, община Пловдив и Общински институт " Старинен Пловдив “. В диалога, отдаден на опазването на архитектурното завещание, повторното му потребление, мястото на културата в града вземат участие лекторите от Франция - господин Филип Прост, проектант и урбанист, приключил Ecole de Chaillot, член на Националната комисия за културно завещание и архитектура, чиито планове са белязани от непрекъснатата грижа във връзка с подтекста и историята на местата и госпожа Мод Льо Флок, Директор на POLAU-arts & Urban Planning и урбанист, експерт във въвеждането на художествена динамичност в градските планове и в процесите на териториален преход.

Модератор на срещата е Петър Петров, Директор на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), който взе участие в програмата и с обособена презентация на тематика Старинен Пловдив.

Срещата бе открита от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм.

" Щастлив съм, че форумът " Една постройка, няколко живота: архитектура, завещание и културен урбанизъм “ се организира в Пловдив. Доста са аргументите, с цел да се случва тук и една от тях е, че Пловдив е първата българска ЕСК. Като член на европейското семейство на столиците на културата, споделя общи полезности и една от тях е точно съхраняването, опазването и консолидираното на културното завещание. Втората причина са културните дадености. Пловдив има повече от 700 културно-исторически забележителности, с находки от седем археологически интервала. Горди сме, че два от тях са и в индикативния лист на ЮНЕСКО. Последователната политика, която община Пловдив води е идната причина, поради която градът ни постоянно е даван за добър образец. Стъпка по стъпка, всяка последваща година се стремим да влагаме в съхраняването и опазването на културното завещание. Такива положителни образци са къща Клианти, Стамболян, Балабанова къща, Базиликите, а Античният спектакъл и Римският стадион са с изключение на съхранени монументи на културата и модерни подиуми. В петък открихме реставрираната и актуализирана Постоянна експозиция на Градската художествена изложба, която е най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство у нас. Историческата постройка, монумент на културата с локално значение, е издигната за Девическа гимназия през 1881г. по план на фамозния проектант Йосиф Шнитер. Съществена стъпка, която предприехме тази година е програмата " Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив “. Тя е за поддръжка, поощряване и финансиране на начинания по консервацията и реставрацията на фасади и художествени детайли на здания, частна благосъстоятелност, находящи се на територията на Стария град. Ще търсим синергията сред община и страна по този начин, че процесът да продължи. Разбира се, би трябвало да си признаем и че имаме и недотам положителни образци. Пожелавам триумф на днешния конгрес и имам вяра, че ще почерпим от положителните хрумвания и опит, ще научим скъпи и значими неща “, сподели в приветствието си заместник-кметът.

Поздрав към участниците и гостите насочи и шефът на ОИ " Старинен Пловдив “ доц.д-р Елена Кантарева – Дечева.

" Изключително съм щастлива, че в годината, в която означаваме 50-ата годишнина от приемането на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, в Международния ден на международното културно завещание -18 април, 45-ия Международен ден на музеите и 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика на Филипопол, посрещаме всичко това с богата и наситена стратегия. Днешният конгрес е също част от нея. За нас е чест да бъдем домакини на това значимо събитие и употребявам опцията да поканя всички, след привършване на форума, да се причислят към другите две събития довечера – откриването на пътуващата галерия " Пътешествие из живите обичаи. Нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа " в Епископската базилика на Филипопол, и другата галерия, която Общински институт " Старинен Пловдив “ провежда по случай отбелязването на 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика “, сподели доцент Кантарева, която пожела триумф на форума.

В рамките на събитието, в Балабановата къща е експонирана изложбата " Франция еМоция – Пътешествие анимация “. Създадена по самодейност на Клъстера Ату Франс (Агенция за развиване на туризма във Франция) и Френския институт, тя предлага неповторимо креативно прекарване сред фотографията и цифровата анимация, което показва любопитно пътешестване из забележителното благосъстояние на френското културно завещание.

Встъпително слово направи и господин Пиер Колио - консултант по съдействието и културната активност на посолството и шеф на Френския институт. Заедно с него на форума участват Ирина Петреску -аташе по културното съдействие и Кристина Андреева - помощник планове.

Акцентите във встъпителното слово на господин Пиер Колио бяха свързани с купата на Пловдив - Европейска столица на културата, връзката с пребиваването на Ламартин в Пловдив и взаимния план Ecole de Chaillot, в който архитекти от цялата страна се събират в Пловдив на влиятелен френски курс по запазване на архитектурното завещание. Двугодишната стратегия на École de Chaillot (Екол де Шайо) е неповторима с обучаването на експерти на най-високо равнище. Школата е една от най-реномираните в света, а образованието в България е единственото в Европа с такава дълготрайност. Пиер Колио благодари сърдечно на община Пловдив и ОИ " Старинен Пловдив “ за гостоприемството и партньорството.

Преди главните презентации на лекторите от Франция - Филип Прост и Мод Льо Флок, заместник-кметът на регион Централен Фиданка Кацарева показа плана за консервация и реституция на къща " Ламартин “.

В края на срещата е планувана полемика с публиката.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР