В бъдещия Закон за въвеждане на еврото в България изрично

...
В бъдещия Закон за въвеждане на еврото в България изрично
Коментари Харесай

Ще ни искат ли банките такса за замяна на левове с евро?

В бъдещия Закон за въвеждане на еврото в България категорично да се упомене, че  плануваното продължение на действието на съществуващите контракти и автоматизираното преизчисляване на заеми, депозити и средства по сметки и заеми ще става без да е належащо категорично анексиране, смяна в контракти, погасителен проект или други документи, оферират от Асоциация на банките в България в мнение по концепцията за създаване на Закон за въвеждане на еврото в България.

Друго предложение е да се дефинира броят банкноти и монети или оптималната сума, над които банката може да взима такса за обмяна в евро, в планувания първичен шестмесечен интервал след замяната на лев с евро. Банките желаят и да има условие клиентите са декларират авансово сумите, които ще теглят в евро. Така банката ще може да обезпечи наличност, а няма и да има скупчване на хора в офисите.

" Смятаме, че в Закона за въвеждане на еврото е добре да се плануват правила във връзка с размера на обменяната сума без възнаграждение на разноски от клиента. Установяваме, да вземем за пример, че такава процедура е открита в Хърватия, където от хърватския закон за приемането на еврото откриваме съществуването на предели на избрани количества банкноти и монети на трансакция, до които клиентите-потребители биха могли да обменят куна банкноти и монети гратис.

В тази връзка бихме желали да предложим да се ползва сходен предел за левови банкноти и монети, които ще се обменят в евро на транзакция, до който предел банката ще прави физическата обмяна гратис. Този предел би могъл да се дефинира или във връзка с количеството банкноти и монети, които физически ще се обменят – да вземем за пример, 100 броя левови банкноти и 50 броя монети /стотинки/ или да се дефинира като левова сума, до която обменът е безвъзмезден, като да вземем за пример, тази сума би могла да бъде обвързана със съществуващото ограничаване в Закона за ограничение на заплащанията в брой /10 000 лева /, а за монетите – 100 лева, написа в мнението.

От Асоциация на банките показват още, че плануваното условие за " сливане “ на карти/сметки на клиенти, които имат и левова, и еврова карта/сметка, механично, както е разказано, е неприложимо. Според тях такова сливане механически не може да бъде осъществено и никога не може да е без експлицитната воля на клиента.

В друго мнение по концепцията за Закона за въвеждане на еврото се показва, че няма изясненост по какъв начин ще се изплащат заплатите от 1 януари 2024 година Ако трудовите хонорари се отнасят за месец декември 2023 година, само че се изплащат през януари 2024 година, то в лв. или евро би трябвало да се подадат данните в Декларация пример 1, Декларация пример 6, платежните нареждания към банките за погашение на чисти суми за приемане и осигуровки и ДДФЛ към бюджета, написа в мнението.

Не е ясно и по какъв начин ще се образува новата стойност на осигурителния и облагаемия приход за месеците, при положение на доплащане на суми от 2023 година в месец от 2024 година Например през март 2024 година се начисляват и изплащат бонуси за месец януари, февруари, март, април, май, юни, юли, август, септември, октомври, ноември и декември 2023 година

Друг въпрос е ще бъдат ли задължени работодателите да превалутират главните месечни заплати или брутните месечни заплати, отнасящи се за интервала преди 1 януари 2024 година в евро.

Според друго мнение в по този начин препоръчаната идея на закон липсват ограничения и дейности по отношение на недобросъвестни търговци, които биха спекулирали и формирали изключителни облаги от въвеждане на потребителите в илюзия, от завишение на цените, от несъобразяване с наредбите на Закона за въвеждане на еврото в Република България. Както актуалната идея, по този начин и планувания нов закон, би следвало в детайли да опишат ограниченията и дейности по отношение на такива физически и юридически лица, написа в мнението. От Министерство на финансите прецизират, че предложенията и мненията ще бъдат прегледани и регистрирани при създаването на плана на Закон за въвеждане на еврото в Република България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР