В бъдеще можем да очакваме промяна в икономическата и финансовата

...
В бъдеще можем да очакваме промяна в икономическата и финансовата
Коментари Харесай

Финансист: Наближава моментът на нова икономическа рецесия

В бъдеще можем да чакаме смяна в икономическата и финансовата обстановка, както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа. Това включва усилване на инфлацията, както и увеличение на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Очаква се и скоро финансовата институция да приключи програмата си за изкупуване на активи от страните в Еврозоната. На това мнение е финасовият анализатор Красимир Йорданов. От друга страна обаче той чака повишение на рисковете от криза.

" Риск е, че от 10 години нямаме икономическа криза и може би сме в такава точка, че наближаваме този миг ", разяснява специалистът в изявление за BloombergTV България.

По неговите думи към този момент няма съществени рискове във връзка с банковата система, като финансовите институции в Европа са на положителни равнища по отношение на тези от рецесията.

В допълнение всички общи индикатори в сферата се усъвършенстват, в това число кредитирането и в частност ипотечните, потребителски и корпоративни заеми.

" Въпреки това обаче остават някои опасности като да вземем за пример това, че необслужваните заеми са на много високо равнище. Това в действителност задушава кредитирането, защото банките последователно като обслужват тези заеми са длъжни да заделят спомагателен капитал ", показва Йорданов.

Финансистът добавя, че в случай че банките внезапно отпишат или продадат въпросните неприятни заеми, ще има дефицит на личен капитал и няма да могат да отговорят на условията за финансова адекватност. Това от своя страна би довело до загуба на доверие в системата и до финансова рецесия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР