В бъдеще клиентите на Русия в Европа ще трябва да

...
В бъдеще клиентите на Русия в Европа ще трябва да
Коментари Харесай

Какво е замислил Путин: защо иска Западът да плаща с рубли за руския газ?

В бъдеще клиентите на Русия в Европа ще би трябвало да заплащат сметките си единствено в рубли. Както съобщи в телевизионно изказване съветският президент Владимир Путин – оттук насетне Русия няма да приема заплащания в евро или в долари. От мярката са наранени страните, избрани от Русия като „ вражески “. Сред тях са страните от Европейски Съюз, в това число Германия, както и Съединени американски щати, Канада и Англия. Путин даде на Централната банка и на държавното управление едноседмичен период да приложат съответната разплащателна система.

" Ескалация на икономическата война "

Руският президент уточни, че в тази ситуация става дума за реакция на замразяването на съветските капитали на Запад. Същевременно той увери, че доставките на газ ще се извършват в цялостния им размер, само че смисъл да се заплаща за тях във валута нямало – Западът самичък обезценил валутите си, замразявайки съветските активи в чужбина.

„ За газовите доставки са подписани дълготрайни контракти за заплащания в долари “, показва икономистът Йенс Зюдекум от дюселдорфския университет „ Хайнрих Хайне “. Поради това настояването за заплащане в рубли е ясно нарушаване на договорите – и изостряне на икономическия спор сред Русия и Запада. „ Това е ескалация на икономическата война “, споделя още Зюдекум, съгласно който съвсем никой не е очаквал предприемането на сходен ход.

Западът ще би трябвало да реагира под някаква форма. „ Налагането на ембарго за вноса на горива от Русия става по-вероятно “, счита специалистът. Ако Западът извърши условието на Русия, ще би трябвало да наруши личните си наказания поради войната в Украйна. Тъй като рублите би трябвало да се купуват от Руската централна банка, която обаче е глобена, напомня Зюдекум. „ Подобно нещо няма по какъв начин да се направи. “

Стойността на рублата пораства

„ По този метод Путин изпраща политически сигнал “, споделя банковият анализатор Ралф Умлауф. „ В последна сметка става дума за ответна реакция на наложените от Запада наказания. “ Руското държавно управление реши още при започване на месеца, че ще изплаща отговорностите си към „ неприятелските “ страни единствено в рубли. Сред тях са и Украйна, Швейцария и Япония.

„ Освен това мярката на Путин води до подсилване на рублата “, показва Умлауф. „ Ако сметките за газа в бъдеще не се заплащат в долари или в евро, това естествено укрепва рублата, защото търсенето ѝ ще нарасне. “ Решението може да се отрази удобно и на разтърсената съветска стопанска система. Същевременно специалистът отбелязва, че е мъчно да се каже до каква степен ликвидността на пазара на рубли ще е задоволителна за покриването на всички сметки за газ с съветска валута. „ Пазарът няма по какъв начин да е изключително огромен, защото всички западни страни са в действителност отвън него. “

Теоретично обаче съветската емисионна банка би могла да отпечата безкрайно количество рубли и да ги съобщи на страните-вносителки на газ против валута, без да е ясно какъв би бил обменният курс. Заявлението на Путин на часа докара до растеж в цената на рублата, която от началото на войната в Украйна е под огромен напън и беше паднала на рекордно ниски равнища.

Русия предизвестява за енергийно ембарго

Същевременно Русия предизвести Запада, че може да наложи протест на доставките на петрол и газ. Световните пазари на петрол и газ ще се срутен, в случай че в енергийния бранш бъдат наложени огромни наказания против Русия, сподели вицепремиерът Александър Новак. „ Русия е най-големият снабдител. “ В момента на международните пазари съществува дефицит от към един милион барела петрол дневно. Европа е застрашена и от недостиг на дизела, запасите от това гориво са на най-ниското си ниво от 2008 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР