В Бачковския манастир ще се състои въдворяването на новия игумен

...
В Бачковския манастир ще се състои въдворяването на новия игумен
Коментари Харесай

Епископ Сионий получава жезъла на Бачковския манастир

В Бачковския манастир ще се състои въдворяването на новия свещеник свещеник Сионий. След литургията тази заран Старозагорският митрополит Киприан ще връчи жезъла на новия свещеник.

Припомням, че тази седмица Светия синод на Българската православна черква назначи Негово преосвещенство Величкия свещеник Сионий за свещеник на Бачковската ставропигиална обител " Успение Богородично ". Освободен от длъжността си е досегашният свещеник - архимандрит Самуил.

Пред Радио Пловдив Епископ Сионий сподели, че приема новината с смирение, каквото всеки духовник носи в сърцето си. Той желае да се отворят вратите на Бачковския манастир за повече хора.

Епископ Сионий Велички е роден е със светско име Стефан Стефанов Радев на 18 ноември 1969 година в София. Завършва 19 ЕСПУ „ Елин Пелин “. След военната си работа постъпва в Софийската духовна семинария в паралелния курс при гара Черепиш, която приключва през 1990 година

През 1994 година приключва Богословския факултет към Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. През 1995-1996 година специализира в Ерланген, Германия. Постриган е за духовник на 5 юни 1991 година в Клисурския манастир „ Св. св. Кирил и Методий “ от митрополит Дометиан Видински. На 22 и 23 юни става първо йеродякон по-късно йеромонах. От 1992 до 1995 година е свещеник на Клисурския манастир.

От началото на 1996 година е ефимерий и преподавател по литургика в Софийската духовна семинария, а от 15 юли 1996 година е назначен за ректор на семинарията. На 29 юни 1998 година е възведен в архимандритско достолепие от патриарх Максим Български в Долнолозенския манастир „ Св. св. Петър и Павел “. На 24 март 2007 година е ръкоположен за свещеник с купата велички в патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “. От юли 2009 година е викарий на видинския митрополит, а от 2011 година поема и игуменството на Лопушанския манастир „ Св. Йоан Предтеча “, където обитава непрекъснато.

От 1 май 2014 година по решение на Светия синод на Българската православна черква е назначен за свещеник на Троянския манастир.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР