В Австрия започна съдебен процес срещу основателя на частна охранителна

...
В Австрия започна съдебен процес срещу основателя на частна охранителна
Коментари Харесай

Започна съдебният процес срещу основателя на Blackwater Ерик Принс

В Австрия стартира правосъден развой против създателя на частна охранителна компания и съдружник на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който беше упрекнат в експорт на два самолета, модифицирани за военна приложимост.


Ерик Принс, създател на частната охранителна компания Blackwater, е упрекнат дружно с още четирима души в нарушение на австрийския Закон за военните материали, като е модифицирал и изнесъл два селскостопански самолета.

Единият от двата самолета беше експортиран през 2014 година и изпратен в Южен Судан. Вторият през 2015 година в България, член на Европейски Съюз.

Принс - който дойде в регионалния съд във Wiener Neustadt, облечен в костюм и синя вратовръзка, заобиколен от екипа си от юристи - не се призна за отговорен, както и останалите обвинени.

Ако бъдат приети за отговорни, петимата могат да бъдат наказани на до три години затвор.

Твърди се, че Принс - брат на някогашния министър на образованието на Съединени американски щати Бетси ДеВос - е работил с компанията Airborne Technologies, основана във Wiener Neustadt, която е модифицирала самолетите.

Според прокурорите самолетите са били " модифицирани за бойна приложимост ", като наред с други промени компанията е укрепила пилотската кабина и е конфигурирала специфична камера, както и детайли, където " могат да бъдат прикрепени оръжия ".

Защитата отхвърли, че самолетите са били модифицирани за военна приложимост, като съобщи, че те по никакъв метод не могат да бъдат квалифицирани " като военни материали ".

" Всичко, което е направено тук, е изцяло законно ", съобщи юристът на Принс Норберт Вес пред кореспонденти отвън съда.


Заедно с 54-годишния Принс подсъдими са австралийски водач, който е управлявал самолетите от Австрия, както и двама ръководители на Airborne и различен водач, за който се твърди, че е работил като съветник.

Присъдата може да бъде произнесена след второ чуване идващия месец.

Принс, някогашен морски тюлен, си завоюва печална популярност като началник на компанията Blackwater, чиито наемници бяха упрекнати в убийството на невъоръжени иракски жители в Багдад през 2007 година

Четирима бяха наказани, само че помилвани от Тръмп през 2020 година

През 2009 година Blackwater се преименувана на Xe, а две години по-късно на Academi.

През 2021 година следователи на Организация на обединените нации откриха, че Принс е нарушил оръжейното ембарго на Организация на обединените нации за Либия, съгласно отчет, в детайли разказан от американските медии.

В отчета се споделя, че Принс е изпратил сили от задгранични наемници и оръжия на Халифа Хафтар, който се бореше да смъкна подкрепяното от Организация на обединените нации либийско държавно управление през 2019 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР