В Аулата на Софийския университет Св. Климент Охридски днес президентът

...
В Аулата на Софийския университет Св. Климент Охридски днес президентът
Коментари Харесай

Президентът Ковинд с лекция пред наши студенти, те го приветстват на хинди и санскрит

В Аулата на Софийския университет " Св. Климент Охридски " през днешния ден президентът на Република Индия Рам Натх Ковинд ще изнесе лекция на тематика: " Образованието като инструмент на смяна и общ разцвет ".

В началото на събитието в Аулата президентът Рам Натх Ковинд ще бъде приветстван на хинди, български език, санскрит и британски език от студенти от компетентност " Индология ".

Преди лекцията президентът на Индия ще прегледа изложбата „ Санскрит: Споделеното завещание " и книги, издадени от Софийския университет и Клуб „ Приятели на Индия “. Двете експозиции са подредени в централното предверие на Ректората. Автор на изложбата „ Санскрит: Споделено завещание “ е деканът на Центъра по индология, Бхаратия Видя Бхаван, Делхи, проф. доктор Шашибала.

Санскрит не е единствено заветен език на Индия, въплъщаващ във висша степен нейната душа от незапомнени времена, само че и споделено завещание на всички азиатски страни. Санскрит играе историческа роля в интелектуалното развиване на човечеството и се популяризира както на Изток, по този начин и на Запад от Индия – от заснежения Север на Монголия до тропическите острови на Индонезия. Той се е трансформирал в език на просветителния дискурс, свързващ разнообразни езикови и районни общности. От първи век нататък индийски и задгранични учители, рискувайки личния си живот, са предприемали мъчителни пътувания в търсене на скъпо познание, като плавали по южните морета на Азия и следвали Пътя на коприната до Китай.

Изложбата e самобитно пътешестване през историята на две хилядолетия. Тя демонстрира редки ръкописи и надписи, метафизичен текстове, гравюри върху дърво, калиграфски изображения на мантри, дело на модерни японски художници, тяхното отразяване в изкуството, ведическите ритуални церемонии, в разнообразни обичаи и традиции, учредени на санскритски текстове, както и писмени съкровища на санскрит от Монголия, Китай, Япония, Корея, Индонезия и Камбоджа.

В изложбата могат да бъдат прегледани речникът Амаракоша, граматиката на Панини в превод на тибетски, изображения на йогически пози и аюрведически хирургически принадлежности, употребявани в Тибет.

Единствената по рода си в България компетентност „ Индология “ е открита в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет през 1983 година Понастоящем специалността е част от катедра „ Класически изток “ на Факултета по типичен и нови филологии на Софийския университет. В продължение на 35 години в специалността се образоват студенти в бакалавърска, магистърска и докторска стратегии.

В бакалавърската стратегия се преподават хинди, санскрит и урду. Освен тези три индийски езици, студентите имат опция да учат по личен избор и пенджаби. Бакалавърската стратегия обезпечава всеобхватно научно знание за античната и модерна история на Индия, за нейната просвета, литература, философия, религии и езици. Магистърската стратегия е инициирана през 2001 година, през 2007 година се уголемява с профил по иранистика в актуалната магистърска стратегия „ Индийско и Иранско културознание и обществознание “. В специалността се образоват докторанти по индийско езикознание и литературознание.

Академичният състав на компетентност „ Индология “ включва преподаватели и учени с висока професионална експертиза, които към този момент повече от три десетилетия способстват за одобряването на Софийския университет като единственото научно средище на индологичните проучвания в България. Изключително значима част от него са и индийските гост-лектори по хинди, които от десетилетия преподават в специалността с помощта на дълготрайното и плодотворно съдействие сред България и Индия и съответно сред Софийския университет и Индийския съвет за културно съдействие (ICCR) към Министерството на външните работи на Република Индия. Чрез своята научна и преводаческа активност преподавателите в специалността способстват интензивно за популяризирането на индийската просвета и литература у нас.

Възпитаниците на специалността се осъществят сполучливо като преподаватели по хинди, санскрит и урду в университети в Европа и Съединени американски щати, в Министерството на външните работи на Република България и на други държавни институции. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР