В Асеновград има общо три църкви с , които имат

...
В Асеновград има общо три църкви с , които имат
Коментари Харесай

Реставрират старинни часовници с камбанарии на църкви в Асеновград

В Асеновград има общо три църкви с, които имат часовникова кула. Нито една от тях не функционираше до скоро. Старинните часовници на камбанарии могат да върнат красивия образ на всеки от храмовете. те ще припомнят на асеновградчани за християнския дух от тогавашна Станимака. Целта е броят на ударите на камбаната да подхожда тутакси, като ще се отбелязва всеки кръговиден час.
Отец Никола от църквата " Света Богородица - Успение " в Асеновград споделя, че часовникът на храма не работи от дълго време. Свещеникът към този момент се е свързал със експерт за реставрирането му. Направен е оглед и е станало ясно, че ремонта ще коства към 3500 лв.. Част от средствата ще бъдат обезпечени от църквата. Храмът разчита и на донори, които да оказват помощ за по-бързото осъществяване на плана. За задачата от църковното настоятелство на " Света Богородица - Успение " оповестиха дарителска акция за набиране на средства . Надеждата на отец Никола е часовникът на камбанарията да проработи до Великден.
 Трябват 1 милион лв. за спасението на камбанарията на Шипченския манастир Трябват 1 милион лв. за спасението на камбанарията на Шипченския манастир
Над една година огромната камбана на Шипченския манастир не звъни. Причината е, че се разрушава неповторимата 53-метрова кула върху която се нам...
Часовниковото оборудване при храм " Свети Димитър " в Асеновград също не работи. Отец Илия е потърсил мнение на експерти, които да схванат какъв е казусът и да създадат калкулации - сума в какъв размер ще е нужна за ремонтирането му. Към момента се знае, че липсва значима част от него, която дава отговор за задвижването му.
В една от най-старинните църкви на Асеновград - " Свети Георги " - часовникът на кулата не е функционирал от близо 40 години, по думите на отец Стефан. Той сподели, че не е станало ясно каква е била повода за повредата. Единственото, което се знае е, че са били изгубени елементи от оборудването и то не е можело да се поправи. Наложило се е да се купи нов механизъм и часовникът, който датира от 1872 година, към този момент отброява тъкмо всеки час от 06:00 ч. до 22:00 ч., като се изключи 07:30 ч. и 16:00 ч., когато звънти църковната камбана. Запазена е достоверността на часовниковата кула. Поправката на храмово оборудване е коствала към 5000 лв. , сподели за отец Стефан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР