В Армения отново има Майдан, начело на който на практика

...
В Армения отново има Майдан, начело на който на практика
Коментари Харесай

Бархетна революция подготвя ЦРУ в Армения

В Армения още веднъж има Майдан, отпред на който на процедура са познатите лица от демократичния и проевропейския лагер. На 18 април те оповестиха „ кадифена безкръвна гражданска война “, както по-рано за това крещяха в Грузия и Украйна. Но точно тази „ безкръвна гражданска война “ в последна сметка може да докара до най-страшното кръвопролитие в района за последните 100 години.

Този път локалната националистическа и демократична съпротива се оповестиха срещу назначението на поста министър-председател от ръководещата партия на някогашния президент Серж Саркисян. Полицията задържа няколко десетки участници в акцията. Общо на площада, където мина митингът, се събраха към 3000 души. „ Ние сме властта “. При това опозиционният народен представител от демократичния алианс „ Изход “ ( „ Елк “) Никол Пашинян, който предлага „ да преформатира “ Армения от Евразийския стопански съюз към Европа, агитирайки за европейска интеграция и за следването на пътя на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия в границите на асоциацията с Европейски Съюз, към този момент намерено прикани своите последователи да смъкват законната власт и разгласи началото на „ ненасилствена кадифена гражданска война “. „ В страната се е основала революционна обстановка и аз разгласявам началото на ненасилствена национална кадифена гражданска война “, съобщи Пашинян. Той съобщи за началото на обсада на зданието на прокуратурата и касационния съд. „ Обкръжете тези сгради. Никой да не може да влиза или излиза “, съобщи Пашинян на последователите си.

След неговите думи протестиращите обкръжиха постройката на генералната прокуратура, касационния съд и на новия държавен корпус, където са ситуирани редица министерства, в това число и външното. Впрочем, самите сгради са закрити. Полицията на Армения не се меси в дейностите на участниците в акцията.А към вечерта на вторник Пашинян разгласи основаването на комитет за „ кадифената гражданска война “. Според него тази конструкция ще се управлява от придвижването и ще „ докара до победния му край “. „ Революционните комитети ще бъдат основани във всички райони за обсада на държавните институции и доста скоро тези ведомства, включително и полицията, ще извършват заповедите на революционните комитети “, съобщи той на митинга. Пашинян добави, че блокадата на държавните ведомства в областите на страната ще стартира в сряда, а в Ереван неговите последователи имат намерение да открият пропускателни пунктове за представителите на властта.

Пашинян със съидейниците си прикани младежта да лежи под рейсовете, с цел да се сковава придвижването на превоза, да застават сред вратите на вагоните на метрото, да оставят колите си на улиците. Той предизвика студентски стачки. В резултат придвижването в града на процедура е блокирано, тъй като поради митингите са закрити станциите на метрото и са прекратени пътищата. След това деятелите започнаха да притеглят студентите на митингите – някои от тях нахлуха в постройката на Ереванския държавен главен медицински лицей, други нападнаха педагогическия университет с апели да се премине към самоуправление без държавен надзор. Протестиращите пробиха път през полицейския кордон на бул. „ Баграмян “ в Ереван “, с цел да попаднат в последна сметка при постройката на арменския парламент. По време на конфликтите незнайни използваха шумови гранати. Специалната следствена работа заяви, че в границите на наказателното дело, възбудено по член „ всеобщи вълнения “ и „ организация и осъществяване на събрания в прорез със закона “, е арестуван мъж, като при обиска му са конфискувани 17 железни пръта и три дървени палки. По-рано по време на следствието по делото са арестувани още двама души. Подозирани са в нелегално навлизане в считаното за стратегически обект здание на Общественото радио.

Напомняме, че предходните всеобщи митинги в Армения се организираха едвам преди две години, през 2016 година, откакто опозиционерите превзеха зданието на полка на полицейската патрулно-постова работа. Тогава група въоръжени лица проникна в казармите на полка и плени намиращите се там хора. При интервенцията почина един полицейски чиновник, а шестима бяха ранени. Заложници станаха четирима души, измежду които заместник-началникът на полицията на страната Вардан Егизарян и заместник-началникът на полицията на Ереван Валерий Осипян. Искането на нападателите бе да се освободи от ареста водачът на радикалния опозиционен Фронт за публично избавление „ Нова Армения “ и координатор на опозиционната гражданска самодейност „ Учредителен парламент “ Жираир Сефилян, който се намира под арест, упрекнат за нелегално владеене и предпазване на оръжие. Забележително е, че на улицата те са подкрепени от ветерани от Нагорни Карабах дружно с либералите, сътрудничещи си с проамериканската партия „ Арменски народен конгрес “ на някогашния президент Левон Тер-Петросян. Също по този начин на улицата излизат партия „ Наследство “ на някогашния външен министър Рафи Ованисян, радикалите от „ Нова Армения “ и сътрудници на Сорос. Съюзът на войнстващите националисти и платените либерали е по пример на Украйна през 2014 година Те още през 2015 година се пробват да провеждат „ Електромайдан “, а по рано устройват митинги против съветската военна база, влизането в Митническия съюз и в ЕАИС.

И в този момент още веднъж Сорос и компания пращат хората на улицата. Този път мотивът е доста по-сериозен. В Армения влиза в действие от дълго време прокарваната от същата тази съпротива конституционна промяна, която трансферира главните компетенции по ръководството на страната върху Народното събрание и държавното управление. Но, макар митингите, държавното управление бе управлявано от някогашния президент Серж Саркисян, оставил за новия президент Армен Саркисян само представителни функционалности. Всичко това мина почтено, демократично, само че тук локалните навалниевци схванаха, че са били тривиално преметнати и с връщането на Саркисян още веднъж подеха своята остаряла и постоянно настояща ария за корупцията, „ репресиите на кървавия режим “ на Саркисян и сякаш за „ предаването на Карабах “, а също по този начин за емиграцията на жителите и растежа на външния дълг.

Особено „ настоящи “ са икономическите искания, поради, че Армения през днешния ден е една от най-динамично разрастващите се страни в цялото постсъветско пространство. Макар, че има доста път, с цел да доближи Русия, Казахстан или Беларус, за последните 10 години Брутният вътрешен продукт се усилва с до 7,5% годишно, стопанската система е израснала съвсем двойно, по качество на живота на популацията Армения за първи път настигна Украйна. Също по този начин към този момент съществено я задмина по приходи на глава от популацията, повдигайки се от 121 на 115 място с приход от 3511 $ годишно на човек. За съпоставяне, Русия втора година заема 67 място в света с приход от 8928 $, а в страната на победилия Майдан – Украйна – продължава рухването от 113 място и 4024 на човек през 2013 година при „ злия Янукович “ до 131 място през 2017 година с 2194 $, оказвайки се паралелно с Нигерия и Узбекистан./Поглед.инфо
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР