В Аржентина е регистриран първият случай на заразяване на човек

...
В Аржентина е регистриран първият случай на заразяване на човек
Коментари Харесай

Аржентина съобщи за заразяване на човек с конски енцефалит

В Аржентина е регистриран първият случай на заразяване на човек със западен енцефалит по конете ( " ЗЕК " ) от 1996 година насам. За това заяви Световната здравна организация (СЗО), като разясни, че става въпрос за рядко вирусно заболяване и че рисковата група включва хора, които работят или вземат участие в действия навън.

На 20 декември Аржентина уведоми СЗО за " заразяване на хора със западен енцефалит по конете ". Това е първият доказан случай на такова заболяване " от повече от две десетилетия " . Преди това случаи на това заболяване в Аржентина са докладвани през 1982-1983 година и 1996 година

Този път става въпрос за селски служащ, живеещ в регион, в който " преди този момент са били разпознати коне с позитивен тест за ЗЕК ". На 19 ноември той развива признаци като главоболие, миалгия, замаяност, дезориентация и неочаквана тресчица. На 24 ноември пациентът е признат в здравно заведение в провинцията, където в продължение на 12 дни се нуждае от интензивно лекуване и апаратна вентилация. Пациентът е изписан на 20 декември и е под лекарско наблюдаване. В Аржентина, сред 25 ноември и 27 декември, в 12 провинции на страната са открит и 1182 огнища на заболяването ЗЕК при конете.

СЗО напомня, че ЗЕК е " рядко вирусно заболяване, пренасяно от комари , което визира конете и хората ". Вирусът " евентуално може да се популяризира в други региони посредством миграция на инфектирани птици или напредване на хора и животни, носещи вируса ". По този метод " птиците работят като контейнер на инфекцията ". В риск са " хората, които живеят, работят или вземат участие в действия навън в ендемични региони или там, където са оповестени дейни огнища при животните ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР