В архивите на световната медицина има десетки и дори стотици

...
В архивите на световната медицина има десетки и дори стотици
Коментари Харесай

Без да подозира: Жена живее 99 години с органи на съвсем „грешни“ места

В архивите на международната медицина има десетки и даже стотици случаи, които оставят безусловно без думи дори и най-големите светила в тази просвета. Често те се натъкват на толкоз огромни аномалии, че първите им думи са „ Това не е допустимо! “. За един от тези случаи споделя вестник „ 24 часа “.

През пролетта на 2018-а година група от петима студенти по медицина подготвяли човешко тяло за проучване в лабораторията по дисекция на трупове в Орегонския университет за опазване на здравето и просвета в Портланд. Те желали да видят тайните на човешкото тяло, които познавали единствено от учебниците по анатомия.
Медицински еднорог
Трупът, който ще изследват, е на 99-годишна жена, умряла от естествена гибел. Името й е Роуз Мари Бентли, студентите обаче не знаели това. От респект и почитание към тези, които са дали телата си на наукта, на младите откриватели не се дават детайлности и елементи от персоналния живот на индивида, живял в миналото в тялото, което в този момент лежи на сребристата маса пред тях, разяснява Си Ен Ен.

Но студентите и техните професори скоро ще схванат, че госпожа Бентли е била толкоз специфична, че заслужава своето особено място в здравната литература и историческите книги. Целия си живот тя била с левокардия – множеството от жизненоважните й органи били съвсем огледално обърнати като разположение в тялото. Това положение както и голям брой други странни, само че и красиви в чудатостта си аномалии, трансформирали госпожа Бентли в нещо като медицински еднорог.
„ Мисля, че шансът да се откри различен човек като нея, е един на 50 милиона “, разяснява асистентът Камерън Уокър, който преподава в курса по Основи на клиничната анатомия. „ Не мисля, че някой от нас ще не помни този случай„, добавя още той.
Без да подозира: Жена живее 99 години с органи на напълно " неверни " места

Изследователската група е трябвало да стартира с отваряне на гръдната празнина на умрялата жена. Но малко по-късно студентите почнали да слагат под въпрос своите медицински знания.
„ В сърцето й липсваше огромна вена, която нормално е от дясната страна “, споделя Нилсен, който управлява групата. Дълго я търсели, само че не могли да я намерят, имали възприятието, че полудяват. Извикали професорите и ги попитали дали те пропущат нещо, с цел да не могат да я видят. Професорите първо били шокирани от студените, че не могат да я открият, а след това от това, което дружно открили. Типичното тяло има огромна вена, която следва дясната страна на гръбначния дирек, извива се под черния дроб и изпразва деоксигенираната кръв в сърцето.

Вената на госпожа Бентли била отляво и вместо да приключва непосредствено в сърцето, тя продължавала през диафрагмата й, през гръбначните прешлени, достигала аортната арка и се изпразвала в дясната страна на сърцето. Никой от нас няма кръвоносен съд, който да прави това непосредствено.
Множество вени или липсвали при старата жена, или били на напълно друго място. Дясното предсърдие на сърцето й било двойно по-голямо от нормалното. Белият и дроб имал единствено две повърхности, вместо типичните три. Вместо отляво, стомахът й бил отдясно. Черният й дроб, който е най-вече вдясно ситуиран, при нея се намерил най-вече вляво. Далакът й бил отдясно, вместо отляво. Дебелото й черво също било обърнато.

1 на 50 милиона
Левокардията се появява рано в развиването на плода – евентуално от 30-ия до 45-ия ден на бременността. Все още няма пояснения какви са аргументите за това. Състоянието се среща единствено при 1 от 22 000 бебета и е непроменяемо обвързвано с тежко вродено сърдечно заболяване. Поради сърдечни недостатъци, едвам от 5% до 13% от родените с левокардия живеят след 5-годишна възраст. Известни са случаите на 13-годишно момче и 73-годишен, които са определяни за хората, съумели най-дълго да живеят с това положение.
Роуз Мари Бентли е родена с особеност, само че няма сърдечни недостатъци и това й разрешава да доближи възрастта от 99 години. Заедно с другите си изключително редки анатомични аномалии, казусът на Бентли е 1 на 50 милиона, разясняват от университета в Портланд.

Роуз – религия в науката и „ дай очите ми на човек, който в никакъв случай не е виждал изгрева на слънцето “
Роуз Мари Фелпс е родена в малко градче на брега на Орегон. Тя е най-малката от четирите деца в фамилията, споделя 78-годишната й щерка Пати Хелминг.
Роуз има още 4 деца. Тя е коафьор по специалност, само че била мощно очарована от науката, споделя Пати и има вяра, че майка й е щяла да бъде добра здравна сестра, в случай че е имала опцията да се образова.
По време на Втората международна война взе участие като доброволец в оказването на здравна помощ.

Била е разчувствана, когато някой я потърсил в границите на изследване на оживелите от едра шарка, с която тя се преборила като дете.
Единствените здравословни недоволства на госпожа Бентли били за хронични киселини.
Никой от фамилията на Роуз не предполагал, че може да има нещо необичайно в тялото й. „ Тя беше доста здрава, постоянно правеше нещо, подтикваше ни към нещо – лов на риба, плуване. Беше отличен плувец “, разяснява друга от дъщерите й – Джинджър Робинс.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР