В Англия се разгаря дискусия за това дали футболът мълчи

...
В Англия се разгаря дискусия за това дали футболът мълчи
Коментари Харесай

Футболната асоциация в Англия отказва да освети Уембли с израелския флаг

В Англия се разгаря полемика за това дали футболът " мълчи " по тематиката с спора сред Израел и Палестина, а Футболната асоциация за момента отхвърля да влезе в полемиката с ясна позиция.

Също по този начин управителното тяло на играта в нейната татковина все още не желае да освети Арката на " Уембли " в цветовете на израелския байрак, както бе приканена да направи с писма от няколко институции във Англия.

В петък Англия среща Австралия в контрола точно на стадиона, именуван Храм на футбола. Неговата изумителна Арка се вижда от цялостен Лондон, а няколко пъти в историята на арената след построяването и в новия тип, тя бе осветена във знамена с поддръжка към страни като Белгия и Франция (след терористични атаки), и Украйна (след съветската инвазия през 2022-ра).

Сега обаче ФА не желае да демонстрира знамето на Израел, или най-малко такава е позицията към четвъртък заран.

Според BBC в централата на Асоциацията към този момент има няколко писма с апел това да бъде сторено. Те са от културното и спортното министерства на Англия, както и от организации на еврейски общности в страната.

Но началник във ФА, поискал анонимност, е удостоверил пред медията, че все още решението е да не се демонстрира такава поддръжка към Израел - а

обяснението, че това е " прекомерно деликатна тематика и такава, която разделя отзиви по целия свят ".

Мачът Англия - Австралия ще се излъчва в 51 страни, в това число в Северна Африка и Близкия Изток. Очевидно е желанието да не се политизира срещата и в името на фена.

" Шокиран съм, а и съм доста засегнат ", разяснява пред в. " Дейли Телеграф " Дейвид Бърнстейн, някогашен ръководител на Футболната асоциация. Той е от еврейски генезис и е засегнат от нежеланието да се покаже такава взаимност на Арката на " Уембли ".

Но мълчанието и нежеланието да се влиза в тази тематика от британското управително тяло на играта не е изключение.

ФИФА и УЕФА, двете най-силни организации във футбола, към този момент не са взели никаква позиция по спора,

както постоянно е било с такива политически обстановки, ескалирали през годините.

Няма нито едно публично известие или послание, като се изключи тези, с които се анулираха мачове в района в идващите седмици.

В обществените мрежи към този момент има писма от еврейски общности във Англия, в това число такива, които принадлежат към фенклубовете на грандове като Челси, Тотнъм и Арсенал. Те са възмутени и приканват " футбола да не мълчи ".

Украинският състезател на Арсенал Олександър Зинченко разгласява в обществените мрежи " Аз поддържам Израел ", само че пък съотборникът му в клуба Мохамед Елнени - египтянин, постави знамето на Палестина като профилна фотография.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР