В Анекса към Националния рамков договор (НРД) от 20.02.2024 г.

...
В Анекса към Националния рамков договор (НРД) от 20.02.2024 г.
Коментари Харесай

Болнични организации са завели дело срещу Анекса към НРД

В Анекса към Националния рамков контракт (НРД) от 20.02.2024 година, регламентиращ взаимоотношенията на реализатори (лекари) на здравни услуги и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има доста мотиви за неодобрение. Различни сдружения на лечебните заведения обаче са единомислещи във връзка с въведени прагове за минимални хонорари на медицинските и немедицински експерти.

В документа даже са заложени санкции при несъблюдение на тези условия.

" Това условие е абсолютно незаконно, Националното съдружие на общинските лечебни заведения (НСОБ) ще се причисли към делото, заведено от Българската болнична асоциация – заяви пред БНР-Радио София д-р Неделчо Тотев, ръководител на НСОБ. – Ние също желаеме да даваме положителни заплати, само че методът, по който през 2022 година се изискваше да стане, е неосъществим. "

По думите на доктор Тотев общинските лечебни заведения имат доходи основно от НЗОК. Населението е оскъдно и кешовите приходи са незначителни.

" Регламентът за възнагражденията не му е мястото там, в Анекса към НРД. Има си Кодекс на труда. При коя комерсиална договорка продавачът се задължава по какъв начин да разпредели приходите си?! ", добави доктор Тотев.

Той акцентира, че лечебните заведения имат доста стеснен финансов запас.

Цените на клиничните пътеки не са нараснали с 25%, както е имало заричане, а едвам с 10-11%.

" Синдикатите упорстват за главните заплати, само че те би трябвало да бъдат направени. Никой шеф не е толкоз вманиачен, че в случай че има средства да не дава положителни заплати. Когато едно поделение носи повече доходи от друго, не може да се дава по равно. Дори при уравниловката на комунизма имаше атестации, с които се получаваше разлика в заплащането ", разяснява още ръководителят на НСОБ.

В момента тече тримесечен гратисен интервал (до май т.г.), в който още не се ползва текстът и глобите.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР