В американския щат Тексас влезе в сила крайно строг закон

...
В американския щат Тексас влезе в сила крайно строг закон
Коментари Харесай

Забраниха абортите в Тексас, ето колко страшни могат да бъдат последиците

В американския щат Тексас влезе в действие извънредно непоколебим закон за възбрана на абортите. Дори изнасилени нямат право да прекъсват бременността, а доносите за незаконни аборти се насърчават с награда от 10 000 $.
От 1 септември в американския щат Тексас е в действие нов закон против спирането на бременността – така нареченият Heartbeat Act (Закон за ударите на сърцето). Той не разрешава абортирането от момента, в който към този момент могат да се доловят първите сърдечни тонове на зародиша. Обикновено това се случва в шестата седмица от началото на бременността.
Изключение не се прави даже за случаите на бременност след обезчестяване или при блудничество. Авторът на закона – сенаторът-републиканец от град Остин Брайън Хюс обаче има пояснение за това: „ По този метод можем да предотвратим още една контузия и още една жертва – на неродено дете “.
През 1973 година Върховният съд постанови, че спирането на бременността е разрешено без никакви ограничавания до 12-та седмица, а в някои случаи и до 24-та седмица.
Консервативни политици като Хюс обаче измислиха метод по какъв начин да подкопаят това конституционно право, вкарвайки в закона нова уговорка. Според нея, в случай че дадена жена бъде хваната в нарушаване на закона, тя би трябвало да заплати парична премия от 10 хиляди $ на индивида, който я е издал на управляващите. Сенатор Хюс не се трогна изключително от това, че тази уговорка породи отвращение в цялата страна. За него по-важно е това, че законът работел.
Американското правосъдно министерство подаде правосъдна тъжба против закона, тъй като го намира за противоконституционен. Днес във Вашингтон се организира митинг – шествие на дами, които упорстват за правото сами да вземат решение. С тематиката ще се занимае също и Върховният съд. През декември той ще прегледа сходен случай от щата Мисисипи.
Привържениците на рестриктивната мярка се надяват, че болшинството консервативни висши съдии ще решат проблема в интерес на придвижването Pro-Life („ За живота “). Съществува заплаха някои щати с републикански държавни управления като Флорида, Охайо и други да възприемат образеца на Тексас и даже да копират клаузата за паричните награди на доносниците.
Ракел Фейшък от Хюстън живее с контузията, за която мъже като сенатор Хюс приказват като за нещо чисто теоретично. Преди 10 години, когато била на 22, била изнасилена, откакто на едно празненство ѝ сипали нещо упойващо в питието. Единственото, което си спомня дамата, е че след това се озовала на задната седалка на някаква кола дружно с чужд мъж. А тогавашният ѝ другар, вместо да прояви състрадание, също изискал секс.
Фейшък забременяла и решила – не без помощ от психолог – да помята. „ Прекъснах тази връзка и бременността. А съгласно новия закон щях да съм длъжна да износя детето и вечно да остана обвързвана с мъжа, който ме е изнасилил “, споделя тя.
Днес Ракел Фейшък има нова постоянна връзка и даже е станала майка. В работата си оказва помощ на жертви на полово принуждение. Включително и заради това, че е имала правото на избор, тя е съумяла да откри назад пътя си в живота. Така се назовават и последователите на правото на избор – придвижването Pro Choice (За избор) се застъпва за правото на аборт. Мнозинството американци са на мнение, че това право би трябвало да остане в действие.
Но за републиканците наподобява са по-важни тези 40 % от американците, които стоят на страната на Pro-Life и се застъпват за правото на неродения живот. Особено евангелистките християни не са склонни на никакъв компромис по този въпрос. Например Холи Скот, която е родила 8 деца, а през януари чака девето. За нея всеки живот е подарък от Бога.
„ Тук в Тексас всеки има оръжие “, споделя Джим Джоунс. Лекарят към този момент е получавал смъртни закани и се опасява какво може да се случи, в случай че войнствени последователи на придвижването Pro-Life проучат кой е той, по какъв начин се споделя и къде се намира кабинетът му. Защото това не е същинското му име. Той си спомня по какъв начин през 1960-те години доста дами от обезсърчение прибягвали до незаконни способи за преустановяване на бременността, да вземем за пример с белина или железни закачалки за облекла. „ Връщаме се тъкмо към тези времена “, споделя той.
Според Джоунс, новият закон ще засегне сред 80 и 90 % от дамите, които идват в неговия кабинет. Той назовава това нечовешко. Повечето от неговите пациентки просто не могат да си разрешат лукса да пътуват 7 или 8 часа с кола до някой прилежащ щат. А обществено слабите и травматизирани дами са още по-онеправдани, добавя той.
„ Хората настояват, че са „ за “ живота. Но в действителност са „ за “ раждането – за раждане непременно. Джим Джоунс може с часове да споделя случаи от практиката си на доктор. Например за едно 9-годишно момиче, изнасилено и забременяло от личния си татко. „ Нямам думи да опиша всичко това “, споделя той. Човек като него, който цялостен живот е помагал на другите хора, няма да спре да оказва помощ. Но и не трябва да го разгласява, тъй като в Тексас към този момент е станало ужасно.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР