В АГ болницата във Варна посрещат Бабинден със 110 новородени

...
В АГ болницата във Варна посрещат Бабинден със 110 новородени
Коментари Харесай

В АГ болницата във Варна посрещат Бабинден със 110 новородени януарски бебета

В АГ болничното заведение във Варна посрещат Бабинден със 110 новородени януарски бебета, оповестиха за Varna24.bg от пресслужбата на здравното заведение. 

" Днешният ден е огромен празник в българския ритуален календар и дава церемониален свършек на цикъла на Рождественските празници. Бабинден идва от езическите праславянски времена и минава през всички столетия на битие на българската националност, като респект и благослов към дамата, която оказва помощ на идването на новия живот. Официално от 1951 година 21 януари е разгласен за Ден на родилната помощ и празник на гинеколозите и акушерките.

В актуалните сложни времена, когато човечеството е изправено пред провокациите на международна пандемия, този празник добива ново звучене и особена нужда, тъй като носи оптимизъм, вяра, одобряване и религия в живота, който пребъдва  и тържествува все пак.

Както всяка година празникът бе маркиран по традиция с обредно поливане на ръце на доктор Иван Танев и акушерка Теменужка Евлогиева.  Тържественият водосвет се обслужи от Негово Високо Преосвещенство Митрополит Йоан. По случай професионалният празник на родилната помощ, АГ Болница получи поздравления от кмета на Община Варна, Ректора на МУ – Варна и Председателя на БЛС.

Управителят проф. доктор Емил Ковачев, д.м.н. и целия екип на болничното заведение поздравява всички свои сътрудници по случай празника: " В ден, като този желаеме да изразим своята благодарност и почитание към напъните, които полагате всекидневно за раждането на нашите деца. Пожелаваме Ви  да продължавате със същата безрезервност и усърдие да упражнявате високохуманната ни специалност, да поемате в ръцете си от ден на ден новородени и да ставате очевидци на най-голямото знамение – появяването на нов живот. Нека бъдат изпълнени с позитивни страсти работните ни дни, дано старанията ни бъдат високо оценени с почитание и благодарност от страна на нашите пациенти! Пожелаваме на всички здраве, убеденост и триумфи! Нека с наша помощ се раждат повече здрави деца! “

От начолото на годината до днешният празник в АГ Болнишца са пролакали 110 новородени, 54 момиченца и 56 момченца, като самобитен връх е 18 януари, когато се родиха дванадесет бебета, 7 момченца и 5 момиченца тризначки. През Неонатологичното поделение са минали 21 недоносени бебета. Най-младата януарска майка е едвам 16-годишна, а най-зрялата е на 49 години. 

АГ-болницата приключи 2021 година с 2006 новородени, от които 314 са били недоносени. Най-мъничкото бебче, което е било отгледано в неонатологията на СБАГАЛ, е било едвам 580 грама. Лекарите са помогнали на бял свят да се появят 67 двойки близнаци и 2 тройка ", се показва в известието до медията ни.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР