В Афганистан днес гласуваха на президентски избори за четвърти път

...
В Афганистан днес гласуваха на президентски избори за четвърти път
Коментари Харесай

Засилени мерки за сигурност на президентските избори в Афганистан

В Афганистан през днешния ден гласоподаваха на президентски избори за четвърти път след свалянето на талибаните през 2001-ва. Талибаните заплашиха с нахлуване над изборните секции и тук-там нанесоха удари с най-малко един погубен и 27 ранени. Вотът се организира при засилени ограничения за сигурност и след неуспеха този месец на мирните договаряния сред Съединените щати и талибаните.

Резултати се чакат след три седмици, а възможен втори тур - през ноември, само че слабата интензивност ускорява опасенията, че изходът ще е неразбираем и ще задълбочи хаоса в страната.

Под 10 милиона регистрирани гласоподаватели от общо 34 милиона афганистанци, към 5 хиляди изборни секции, охранявани от 100 хиляди души от локалните сили за сигурност при американска въздушна поддръжка. Така изглеждаше вотът за един от общо 14 претенденти в страна, разкъсвана от 40-годишен спор. Гласуване няма в регионите под талибански надзор.

Ахмад Сабер - гласоподавател: Трябва да гласуваме и сами да изберем нашия предстоящ водач. Това е единственият метод да реализираме самостоятелност на страната ни.
Основни кандидати са сегашният президент Ашраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, които от 2014-та си поделят властта в държавно управление на националното единение. То беше резултат от съглашение сред двамата съществени кандидати, контрактувано от Съединените щати, след избори, белязани от обвинявания в измами.

Сега любимци са същите двама кандидати, упреквани в корупция по време на мандата. Безработицата в Афганистан е 25 на 100, 55 % от популацията живее под линията на бедността. Гласуването е с пръстов отпечатък, както преди пет години. Тогава талибаните отразяха пръста с мастило на най-малко шестима гласоподаватели, само че през днешния ден някои от потърпевшите не се отхвърлиха.

Сафиула Сафи - предприемач: Семейството ми сподели този път да не отивам, само че вместо това заведох всички да гласоподават.
Талибаните отхвърлят директни договаряния с държавното управление в Кабул, което считат за нелегитимно и слагат като изискване съглашение със Съединените щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР