В абсолютно никакъв случай не ни е виновна природата, нито

...
В абсолютно никакъв случай не ни е виновна природата, нито
Коментари Харесай

Проф. Чавдар Колев: Над 90% от свлачищата се дължат на човешката дейност

„ В безусловно никакъв случай не ни е отговорна природата, нито дъждът като част от нея. Даваме си сметка от какъв брой милиона години по нашите земи вали дъжд, топи се сняг, разливат се реки и така нататък Но най-малко 90% от свлачищата в актуалния свят имат антропогенен генезис - дължат се на недобре преценена човешка активност. “ Това съобщи в проф. Чавдар Колев, учител във Висшето транспортно учебно заведение „ Т. Каблешков ” и специалист по геозащита.
За свлачищата по пътищата предпоставките са три - непълни планове при нови сектори, неприятно осъществяване на откосите и липса на поддържане по време на употребата, акцентира проф. Колев пред БНР.

Срутването на скални маси и търкалящи се камъни по пътища и жп линии е безусловно неприемливо събитие да вземем за пример в Австралия, базира се специалистът на своя публикация по тематиката. По думите му в Австралия вършат високи откоси от по 25-30 метра с идеално гладки повърхнини. „ В резултат на което в скалата не остават никакви предпоставки за централизация на напрежение. /…/ Има ли ръбове, има ускорено разрушение. “

„ В Австралия мрежи няма. Дават малко повече пари при строителството. Прецизно гърмят, майсторски гърмят, каквито майстори има и у нас. След това престъргват и няма мрежи. Имаш малко по-високи строителни разноски, по-късно за 100 години имаш нула експлоатационни разноски “, разясни проф. Чавдар Колев.

Мрежата сама по себе си не е укрепително, а защитно оборудване, посочи той.

Теорията и практиката са напреднали доста, а родният опит изостава от положителните образци, уточни преподавателят.

Преди няколко години е била направена стратегия за предпочитани свлачища и укрепването им. „ Започнаха няколко обекта, оттук насетне работим след повода “, разяснява Чавдар Колев.

Свлачището в Елисейна, капацитетът за него, са известни доста от дълго време, съобщи той. „ Чакахме да падне и в този момент излезе предпочитано. “

Проф. Колев оспори и оповестената цена от 10 милиона лв. за разчистването на терена на свлачището край Елисейна.

„ Оставам с усещането, че първо се измисля цифрата, по-късно обекта, подписва се контракт и най-после се търси с какви действия да бъде този контракт подплатен. Инвестиционният развой у нас в това отношение е циничен. “

Надзорните компании са се трансформирали в селски кметове, „ както и в придворни, услужливи “, съобщи още проф. Чавдар Колев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР