В 9,30 часа в залата, където се провежда Общото събрание

...
В 9,30 часа в залата, където се провежда Общото събрание
Коментари Харесай

Адвокат пред Фрог: Бяхме обезличени с бездействието на Висшия адвокатски съвет, искаме оставката му

В 9,30 часа в залата, където се организира Общото заседание на Висшия адвокатски съвет бяха позволени към 140 индивида от 340 делегати. Става дума за юристи от цялата страна. Не разрешиха на редови юристи да припарят до форума без каквито и да е пояснения. Казаха: „ Не може “ и толкоз. Това сподели пред Фрог нюз юрист Светлозар Николов. Ето какво още описа той за абсурда:
Имаше към 40 сътрудници, които упорстваха да участват на събранието. Предложението бе да се излъчат няколко индивида, които да влязат в залата и да се изкажат, само че и това не стана. Редовите юристи няма по какъв начин да получим сега информация какво се случва на Общото заседание. Няма монитори, на които да следим протичащото се. Съмняваме се, че ще научим нещо, тъй като протоколът от предходното заседание ни стана известно едвам преди седмица. Нито един пратеник нямаше достъп до този протокол. Как тогава 13 000 бранители в страната да се ориентират какво става?! Няма по какъв начин!

След като абсурдът гръмна и в медиите, в залата бяха пуснати няколко индивида. Други, обаче по неразбираеми аргументи бяха спрени на вратата. По разпореждане на Висшия адвокатски съвет един чиновник на Центъра за образование на юристи спираше сътрудниците си. След като шефът му разбра какво прави, забрани на въпросният чиновник да извършва нареждания на Съвета. Всичко това наподобява съмнително, като се има поради, че събранията са открити, обществени и на тях всеки може да участва. След това вътре съумяха да влязат още няколко индивида.

Много е необичайно, че Общото заседание се управлява от органа, който би трябвало да бъде следен и да се регистрира пред юристите. По този метод не се дава опция самото заседание да извърши закономерен надзор върху тяхната едногодишна активност.

Паралелно със събранието, пред Съдебната палата се организира митинг на юристите. Той е против закона, обвързван с ограниченията против изпиране на пари. До него се стигна поради предателската политика на Висшия адвокатски съвет. Бездействието на неговите членове позволиха юристите да бъдат обезличени. Допусна се да бъдат сложени според от службите. Така се съобщи интереса на адвокатурата.

Висшият адвокатски съвет управлява активността на общото заседание, което пречи да се търси отговорност за разходване на над 2, 4 млн. лв. адвокатски средства. Протестът е и заради нежеланието на Висшият адвокатски съвет да извърши промени в закона за адвокатурата, с които да се подсигуряват ефикасни правни средства на отбрана на юристите и тяхната самостоятелност.

За първи път през вчерашния ден имахме среща с представители на Висшия адвокатски съвет. Тя може да се назова историческа, тъй като за първи път редови юристи можаха да се видят очи в очи с представители на Висшия органи. На нея бяха сложени разнообразни претенции. Беше декларирано, че в случай че те не се изпълнят, ще се пристъпи към искане на оставки. На срещата се разбра, че Висшият адвокатски съвет не желае да има електронно гласоподаване, не желае да се спрат репресиите посредством дисциплинарни каузи против юристи, посредством въвеждането на правосъден надзор, както и че не желае да се регистрира пред никого. Затова продължаваме да желаеме оставката на Висшия адвокатски съвет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР