В 72 на сто от случаите даден медикамент започва да

...
В 72 на сто от случаите даден медикамент започва да
Коментари Харесай

Защо лекарства изчезват от аптеките? 

В 72 на 100 от случаите даден медикамент стартира да липсва поради свърхтърсене и неспособност на производството да догони търсенето, сочат данните на Европейската организация по медикаментите. Такъв е казусът с медикаментите за намаляване в международен мащаб.

В описът на медикаменти в дефицит на ЕМА са 15 медикаменти. Това са медикаменти, които се покриват от здравните фондове изцяло или отчасти.

Последните три години следим извънредно сериозни обстановки, неповторими във връзка с дефицита на лекарства, като в множеството случаи аргументите са индустриални, свързани с националните особености на веригите на снабдяването с медикаменти, изключително във връзка с скъпоструващите медикаменти, а също и поради евакуиране на медикаменти от българския пазар.

Но това не значи, че те напущат европейския пазар и в тази посока ние имаме значими оферти. Това изясни Христофор Иванов – член на Управителния съвет на Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти пред БНР.

По думите му едната опция е импорт на лекарствени артикули от единния европейски пазар посредством успореден импорт. Другата опция е вносът на нерегистрирани ЛП от целия свят у нас, само че единствено за болнично лекуване по линия на Наредба 10, където тази опция е регламентирана. " Ние молим да се подбори тази верига за достъп посредством понижаване на административната тежест по линия на паралелния импорт. Искаме времето за стартиране на пазара на изчезнал артикул от европейския пазар на нашия посредством успореден импорт да се редуцира от шест месеца на един месец.

Настояваме да се започва процедурата по позволение за приложимост за този артикул от страна на нашата ИАЛ, като отпадне процедурата по искане за удостоверение от страната, откъдето идва лекарството и от тяхната организация по медикаментите, че този медикамент подхожда по избрани критерии на това, което сме показали като предпочитание да бъде доставено на българския пазар като успореден импорт.

Тази процедура трае от време на време до една година и забавя разрешението за приложимост “, съобщи той.

Друг проблем е образуването на цена за дадения артикул, което също е на позволителен режим. Това, което може да редуцира периодите, е тези цени, които получават продуктите от успореден импорт за идентичен и сходен към този момент одобрен на единния европейски пазар артикул и цена, да получават автоматизирано цената, без да се минава пред процедура по разрешаване.

Тя трае по закон 30 дни, само че от време на време лишава към два месеца и това забавя достъпът на продукта до пациента и аптечния пазар с 8 месеца, разясни още Христофор Иванов.

Според Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти, би трябвало да се предприеме регулаторна стъпка към редуциране на тези периоди, даже би трябвало да се премине на регистрационен, осведомителен режим във връзка с цените от успореден импорт.

" Защото това са цени, които към този момент съществуват и следват цената на първовносителя. Този режим още веднъж ще е през Националния съвет за цени и реимбурсиране. Така пациентите ще имат бърз достъп при разнообразни сериозни обстановки “, изясни Маринкова.

Според нея предлаганите промени са нужни, с цел да не търсят пациентите медикаментите от чужбина.

" Такъв е казусът с неналичието на медикаменти за чревни паразити при деца, за които има много сигнали и родителите го купуват от Румъния, в тези случаи медикаментът е постановен от доктор, и от Асоциацията считат, че при подобен неизпълним проблем, те да могат да внасят нерегистрирани за амбулаторно лекуване медикаменти. Затова са нужни промени в закона за лекарствените артикули в хуманната медицина “, добави още Маринкова.

Маринкова напомни, че с помощта на паралелния импорт в сериозен миг пред този зимен сезон имаше задоволително количества от най-масовия антибиотик, издирван от пациентите. 

Оземпик продължава да бъде издирван като медикамент в световен мащаб, имаме съобщение, че доставките няма да бъдат ритмични, доставчикът за България е един, лекарството е в листата на лекарства в дефицит от страна на Европейската организация по медикаментите, производството не може да догони свръхтърсенето - това е международен феномен.

" Редица страни от Европейски Съюз, съотносими с българския лекарствен пазар, имат по-либерални режими във връзка с снабдяването с изчезнали медикаменти посредством успореден импорт ", разяснява Антон Манолев – ръководител на УС на БАРПТЛ.

По думите му системата СЕСПА у нас работи добре. От Асоциацията за паралелна търговия поддържат изрично дигитализацията в опазването на здравето. СЕСПА е нова система и в този случай постоянно могат да се търсят усъвършенствания. Но би трябвало да мине време и да се направи разбор дали има потребност от промени, сподели още Антон Манолев.

Всички страни от Европейски Съюз имат сходни системи - да се рапортува за данните и въз основата на формулата да се генерира лист на лекарства, които могат да станат рискови да бъдат в дефицит.

Формулата е когато наличността на медикамента пада под 65 на 100 за последните шест месеца, което не значи, че тези медикаменти ги няма, а че те попадат в група на намаляващо количество, това да покачва вниманието на страната към тях, разясни още Боряна Маринкова. И те влизат в забранителен лист.

Експертите показаха, поради войната в Украйна доста от съставките и помощните субстанции за произвеждане на медикаменти с генезис от Украйна, основава грижи и съществени забавяния в доставките, само че за България няма информация по какъв начин това се отразява. А цените на медикаментите у нас са релативно ниски за европейския пазар, споделят те. Покачването на цените е за целия европейски пазар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР