В 5, 6 и 7 клас звънецът вече ще бие

...
В 5, 6 и 7 клас звънецът вече ще бие
Коментари Харесай

Часовете в 5, 6 и 7 клас стават по 40 минути

В 5, 6 и 7 клас звънецът към този момент ще бие след 40 вместо след 45 минути във всички учебни заведения, както е сега в 3 и 4 клас, заяви пресцентърът на просветителното министерство. Сега такава е продължителността на часовете в прогимназията единствено там, където се учи на две смени.

Часовете на трите випуска се понижават по напътствие на Министерството на здравеопазването (МЗ) и за равнопоставеност на всички възпитаници от тези класове. Промяната се прави посредством промени в две наредби на министъра на образованието и науката, които бяха оповестени за публично разискване през днешния ден - за образователния проект и за организацията на дейностите в учебното обучение.

Ако бъдат признати, те ще влязат в действие от началото на образователната 2022-2023 година.

Въвеждането на 40-минутни образователни часове ще редуцира общото време за образование. Това ще се отрази върху усвояването на материала, изключително по основни предмети като български език и литература и математика, които се учат с максимален брой часове.

Ето за какво Министерството на образованието и науката (МОН) предлага да усили броя часове по български език и литература с половин час седмично в 5 и 6 клас и по математика също с половин час в 5, 6 и 7 клас. Наред с това извършените анкети измежду учители и възпитаници за образователните стратегии демонстрират нужда от увеличение и на часовете по география и стопанска система в 5 клас - още веднъж с половин час седмично.

Увеличаването на броя часове по трите предмета е в сходство със Закона за предучилищното и учебното обучение и с условията на Министерство на здравеопазването, които позволяват обща седмична натовареност от 32 образователни часа.

Изгубеното образователно време поради скъсяването на образователния час в прогимназията би могло да се компенсира и по различен метод - посредством удължение на общото образователното време с две седмици за учениците от 1 до 6 клас. Това предложение беше обсъждано неколкократно със обществените сътрудници. По-голямата част от тях го поддържат, само че считат, че са нужни още уточнения и разискване на детайлите.

В същото време данните са безапелационни, че българските възпитаници имат най-краткото наложително образователно време в Европа. Общият брой на наложителните часове в класовете от I до X в това число, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за страните в Европа е 8617 часа, а множеството страни са в диапазона сред 8000 и 9000 часа. В България минимум учат първокласниците и второкласниците - надлежно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците им в доста европейски страни също нашите възпитаници в III, IV, V и VI клас.

Както демонстрират резултатите от националните външни оценения в IV, VII и X клас и от държавните зрелостни изпити, това е един от факторите, които се отразяват отрицателно върху подготовката на учениците.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР