В 497 места в страната бяха преброени 4627 врабчета по

...
В 497 места в страната бяха преброени 4627 врабчета по
Коментари Харесай

Повече от 4600 врабчета са преброени в 497 места в страната

В 497 места в страната бяха преброени 4627 врабчета по време на четвъртото издание на акцията "Ние броим врабчетата " на Българско сдружението за отбрана на птиците /БДЗП/, което се състоя в събота, 16 май. Това оповестиха от организацията.

За втора поредна година едвам 80 от 497 места, на които е извършено преброяването, са в София. В първите две издания на "Ние броим врабчетата " болшинството от участниците бяха от столицата. И тази година врабчета са броени в доста повече на брой дребни и по-големи обитаеми места в цялата страна.

Друг нов миг е, че множеството от тези местоположения, посочени от доброволците, присъединили се в преброяването, са "къща с двор ", означават от Българско дружество за защита на птиците и допълват, че това са 181 места от общо 497. Следващите най-често посещавани места за следене числеността на врабчетата в страната са междублоковите пространства, паркове с дървета, тихи улици и поляни с шубраци.

За четвърта поредна година доброволци ще преброяват врабчетата в България

Запазва се наклонността максимален дял от всички регистрирани птици да се пада на домашното врабче - 75 %, или общо 3499 домашни врабчета. Следвани от полското врабче, което е с 3 % повече от предходната година.

Те са 21 на 100 по отношение на всички преброени птици, или 999 полски врабчетата. При третият тип - испанското врабче, има причинност в числеността му, регистрирана от доброволците, взели присъединяване в акцията "Ние броим врабчетата ". Вече три години делът му по отношение на общия регистриран брой врабчета е към 3 само че 100. От Българско дружество за защита на птиците изясняват, че испанското врабче не е по този начин необятно публикувано, както другите два типа.

От Българско дружество за защита на птиците показват, че не е дребен броя на местата, в които не е следено нито едно врабче - това са 138 от 497 места или 27 %. През предходната година врабчета не са открити в 33 на 100 от местата, в които е извършено преброяването, а година по-рано в 21% от общия брой. Тази мощна разновидност в цифрите се дължи на разнообразни фактори, показват от Българско дружество за защита на птиците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР