В 47-ото Народно събрание ще има временна комисия за обсъждане

...
В 47-ото Народно събрание ще има временна комисия за обсъждане
Коментари Харесай

В парламента ще има комисия за конституционни промени, ГЕРБ, ДПС и Възраждане няма да участват

В 47-ото Народно заседание ще има краткотрайна комисия за разискване на промени в Конституцията. Това взеха решение депутатите, откакто със 134 гласа " за " поддържаха предлагането на " Демократична България ", " Продължаваме промяната " и " ИТН ".

Комисията обаче ще е без представители на опозицията, откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " отхвърлиха да предложат свои членове. Бившите ръководещи от ГЕРБ се наскърбиха, тъй като не беше признато предлагането им да има двама съпредседатели на комисията - един от тяхната парламентарна група и един от " Продължаваме промяната ". 
Дебатът
Един от вносителите на законопроекта - ръководителят на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че промените в главния закон, директно свързани със правосъдната система, са належащи.

" Много от измененията, които би трябвало да се случат, зависят от опцията да се създадат конституционни промени, изключително във Висшия правосъден съвет, статута на основния прокурор, както и опцията за директна конституционна тъжба, която най-сетне да отвори пътя на всеки български жител да се възползва от богатствата на конституционното правосъдие с всички условности, с които може да се назова то ", сподели Иванов.

Според опозицията сходна комисия е непотребна. Росица Кирова от ГЕРБ акцентира, че към този момент има непрекъсната комисия, която разисква конституционни и правни въпроси и краткотрайна не е нужна.
Христо Иванов за концепциите на Движение за права и свободи за промени в Конституцията: Това е добра вест
Промените в Конституцията са неизбежни. Най-накрая политическият часовник на Движение за права и свободи се срещна с действителния ход на времето. Не мога да кажа, ч...
Прочети повече
Движение за права и свободи също възрази на настояването за краткотрайна комисия, в случай, че ръководещите нямат съответен план за промени в Конституцията. " Какво значат думите " Няма да внасяме в този момент, макар че имаме нужните подписи "? Вие прочели ли сте какъв брой подписа би трябвало да внесете конституция или план за изменение на Конституцията? ", уточни Хамид Хамид . Според него, в случай че някой не желае да свърши работа, основава краткотрайна комисия.

" Никой не се кара с паднал ангел, нямам желание да се карам с вас. Отидохте във Велико Търново на изборите, само че не взехте мандат, никой не желае Прокопиев и Христо Иванов. Няма да участваме в сюжет, разиграван от олигарха Прокопиев ", разгласи той. 

От " Възраждане " също смятат, че сходна комисия би била непотребна, защото сега енергийната, рецесия, инфлацията и здравно-икономическата рецесия са на дневен ред. " На тази измислена комисия изрично не ѝ е нито времето, нито мястото в това, ползващо се с недоверието на обществото Народно заседание ", сподели Николай Дренчев .

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще поддържат основаването на комисията.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР