В 222 лечебни заведения у нас не са успели да

...
В 222 лечебни заведения у нас не са успели да
Коментари Харесай

В 222 лечебни заведения не са увеличени заплатите

В 222 лечебни заведения у нас не са съумели да усилят заплатите на работещите в тях. Те са най-вече дребни лечебни заведения, само че в тази група попада и една университетска. Към 30 септември в 154 са реализирани равнищата на възнаграждение, заложени в Колективния трудов контракт в бранш опазване на здравето. Това заяви шефът на НЗОК проф. Петко Салчев след съвещания на Надзорния съвет. По думите на Салчев огромна част от регионалните лечебни заведения са постигнали равнищата на заплатите, залегнали в КТД - 1500 лева за медицински експерти, 2000 лева за лекари, 910 лева за санитари.
В понеделник шефът на НЗОК е изпратил писмо до шефовете на РЗОК да не подхващат никакви ограничения с оферти за понижаване на цените на клиничните пътеки, защото това е главният източник за заплати на личния състав. Проф. Салчев разясни, че без значение дали са достигнати заплатите, планувани в КТД, лечебните заведения ще продължат да работят с увеличените с 25% цени на клиничните пътеки няма да бъдат глобени. Припомняме, че цените на пътеките бяха увеличени от 1 май, а преди дни и 5-членен състав на Върховния административен съд удостовери прекъсването на наредбите в Националния рамков контракт, които задължаваха лечебните заведения да покачат заплатите на личния състав до равнищата, планувани в КТД. Разпоредбата предвиждаше касата да заплаща 15%, вместо 25% нарастване на клиничните пътеки на болница, в която заплатите не са достигнали условията на КТД.
Допълнително към бюджетите на лечебните заведения са разпределени още 39%, заяви ръководителят на Народно събрание на НЗОК доктор Александър Златанов. Към плануваните 186 млн. лева се прибавят още 258 млн. лева месечно. Това станало допустимо след разбор на настоящото осъществяване на бюджета. Надзорниците решили да се изплати и така наречен надлимитна активност от януари до момента, която е 43 млн. лева, а към сегашния миг не се постанова отваряне на запаса на НЗОК. Ако останат неусвоени средства има два разновидността - или да бъдат изплатени предплатено за януари идната година, или да бъдат върнати на страната. " Резервът, който не е разпределен авансово, автоматизирано се прибавя към идващия и не се връща в бюджета. Но в случай че бъде разпределен и не се усвои, ще бъде върнат ", изясни шефът на касата. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР