В 21:43 часа на 14 юни е потърсено съдействие от

...
В 21:43 часа на 14 юни е потърсено съдействие от
Коментари Харесай

Порой наводни Археологическия музей в Нови пазар, съсипани са 1000 артефакти

В 21:43 часа на 14 юни е потърсено подпомагане от РСПБЗН- Нови пазар след сигнал за наводнено архивохранилище на старините в НИАР " Плиска “, оповестиха от пресцентъра на полицията в Шумен.

На място незабавно е ориентиран екип от пожарната в Нови пазар. Установено било, че след значителни и продължителни превалявания огромно количество вода е минало през издигнатите насипи, вследствие на което е наводнен Археологическият музей.

На място е пристигнали два екипа  на РСПБЗН- Шумен. Четирима доброволци от Каспичан са оказали подпомагане при разчистването. Заварени са складове на културни полезности на РИМ- Шумен и музей и складове на НИАР, които били наводняване.

Унищожени са три климатика, 5 влагоабсорбатори, измервателна техника, и по първични данни към 1000 артефакти. Извършени са избавителни действия и отводняване на към 600 кв,м. Деветима чиновници на РСПЗБ- Шумен и РСПБЗН- Нови пазар са направили избавителни действия и отводняване на повърхност от към 600 кв.м. Спасени са към 500 артефакти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР