В 20% от случаите на майки, които са се заразили

...
В 20% от случаите на майки, които са се заразили
Коментари Харесай

20% от бебетата, чиито майки са били с COVID-19, са със забавено развитие

В 20% от случаите на майки, които са се заразили с ковид по време на бременността, се следи закъснение на развиването на децата. Това твърди Александър Горелов, член-кореспондент на Руската академия на науките и заместител шеф по научната работа в Централния проучвателен институт по епидемиология в Москва, представен от ТАСС.

Причината по негови думи е нарушаване на кръвообращението на плацентата.

Експертът съобщи, че е потвърдено, че COVID-19 предизвиква промени в плацентата. " Когато дамата се болести с ковид по време на бременността, плацентарната циркулация се нарушава. В резултат на това се доставя по-малко О2 и може да се стигне до закъснение на развиването на детето. Изоставането в умственото и физическото развиване на такива деца е изцяло ясно в 20% от случаите ", уточни Горелов.
 И децата страдат от пост-COVID синдром
И децата страдат от пост-COVID синдром

Ваксините ще би трябвало да се доработват, счита доктор Мими Виткова

Той посочи, че в случай че казусът се вземе под внимание в точния момент и детето се подложи на рехабилитация, тези последствия могат да бъдат смекчени.

Горелов съобщи и че синдромът на Кавазаки е най-честото затруднение при дребни деца, преболедували ковид . Той изясни, че най-опасен за децата до 4-годишна възраст е мултисистемният инфекциозен синдром, когато са наранени няколко органа и системи, а първичното заболяване протича по-често неусетно в фамилните огнища на COVID-19. Детето не наподобява да е било болно, само че след две-три седмици температурата му се покачва до 39-40 градуса и се засягат няколко органа и системи, което може да докара до интензивно лекуване, предизвести инфекционистът.
 Опасно затруднение след COVID-19 при децата разтревожи специалистите
Опасно затруднение след COVID-19 при децата разтревожи специалистите

Все повече деца с поствирусен синдром постъпват в болница...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР